- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mii de români cu dorința de îmbogățire, păcăliți de Caritasul unguresc. Inventatorul jocului a scăpat nepedepsit pentru că faptele s-au prescris

21 Aug, 16:24 • Andrei Alina
Waldman Csaba Laszlo, administratorul Favorit Solution, cunoscut drept ”Caritasul unguresc”, a scăpat de închisoare. Magistrații Curții de Apel Cluj au constatat că faptele de înșelăciune de care era acuzat s-au prescris. În primă instanță, Waldman fusese condamnat la închisoare cu suspendare.
Mii de români cu dorința de îmbogățire, păcăliți de Caritasul unguresc. Inventatorul jocului a scăpat nepedepsit pentru că faptele s-au prescris

Caritasul unguresc a făcut mii de victime în special în Cluj-Napoca, dar și în Timișoara și București, orașe unde avea filiale, dar doar 87 de persoane au depus plângeri, reclamând că au pierdut bani participând fără să știe la un joc piramidal, scrie Ziare.com.

Înșelăciune de tip Caritas a început în 2010-2011, când mii de români au fost atrași prin publicitate agresivă în acest joc piramidal care promitea împrumuturi celor respinși de sistemul bancar. După o reclamă agresivă, tot mai mulți români care aveau nevoie urgentă de bani au intrat în joc.

Firma părea serioasă, avea un sediu, își făcea reclamă în mod agresiv în media acelor vremuri, avea angajați amabili, avea bannere în sediu, făcea programări, pur și simplu funcționa ca o bancă, acestea fiind detaliile cu care și-a vrăjit pur și simplu clienții, mai scrie sursa citată.

Jocul era simplu. Omul semna contractul, plătea anticipat o rată sau două din împrumutul contractat și aștepta să fie tras la sorți de ”adunarea generală” a societății pentru a primi banii solicitați. Câştigătorii erau foarte puţini la număr. Cei care nu câştigau dreptul de cumpărare la o adunare generală, puteau participa la adunările generale din lunile următoarele, cu condiţia de a achita în mod constant taxa lunară pe toată durata de execuţie a contractului, în caz contrar fiind excluşi din joc. A existat un număr infim de clienţi care a primit finanţarea, au explicat procurorii în rechizitoriu.

”În realitate, se urmărea ca potenţialii clienţi să semneze înscrisurile fără să le studieze, doar pe baza explicaţiilor verbale, trunchiate, oferite de către agenţii de vânzări. În plus, chiar şi în rarele situaţii în care clienţii citeau actele înainte să le semneze, posibilitatea ca aceştia să înţeleagă conţinutul clauzelor era iluzorie, întrucât termenii folosiţi erau ambigui şi dificil de înţeles, inclusiv pentru persoane diligente”, se arată în actul de acuzare.

Nici măcar câștigătorilor norocoși nu li se plătea banii. În cazul unui astfel de client, după ce a fost declarat câștigător la tragerea la sorți, a fost amânat sub diferite pretexte (că nu au sosit încă programările, că nu sunt fonduri suficiente, etc), după care i s-a pretins să mai achite taxe. În acest context, omul a solicitat rezilierea contractului şi restituirea banilor, dar i s-a comunicat că taxele lunare pot fi restituite la finele termenului contractului, adică peste 5 ani.

Afacerea a fost oprită în ianuarie 2012, după ce sute de victime depuseseră plângeri la poliție.

Procurorii au avut nevoie de aproape zece ani să finalizeze ancheta, între timp o parte dintre victime au murit. Prejudiciul calculat este de 160.096 lei, dar presa anilor 2011 vorbea despre 8000 de oameni înșelați care, cel mai probabil, au renunțat să se mai lupte pentru banii pierduți.

Waldman Csaba Laszlo a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității, printr-o decizie a Judecătoriei Cluj din aprilie 2022. Sentința a fost atacată, iar Curtea de Apel Cluj a constatat, pe 10 august 2023, că în acest dosar a intervenit termenului general de prescripţie.