Mucegaiul negru poate afecta sănătatea, prin provocarea de probleme respiratorii, iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului, agravarea alergiilor și a simptomelor precum umflarea feței sau a gâtului etc. Este periculos, de asemenea, și pentru structura casei, fiindcă sapă în pereți și poate afecta inclusiv proprietățile izolatoare ale materialelor de construcție, poate descompune și deteriora lemnul și este coroziv și pentru mental.
Citeşte şi: Surpriză uriaşă pentru Dana Rogoz la revenirea din vacanţă. Ce s-a întâmplat chiar în avion
O soluție eficientă și ieftină pentru a combate mucegaiul negru este un amestec pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu și apă, scrie playtech.ro. Ai nevoie de o cană de oțet alb (care curăță și dezinfectează), două linguri de bicarbonat de sodiu (antifungic și neutralizează mirosurile) şi o cană de apă (pentru diluarea soluției). Amestecă oțetul, bicarbonatul de sodiu și apa într-un recipient. Agită bine până când bicarbonatul este complet dizolvat. Pulverizează soluția pe zonele afectate de mucegai sau aplică cu o cârpă moale. Lasă soluția să acționeze 10-15 minute. Freacă ușor zona cu o perie sau burete pentru a îndepărta mucegaiul. Clătește cu apă curată și usucă zona bine.
Înainte de a începe curățarea, poartă o mască de protecție, deoarece sporii de mucegai pot fi periculoși dacă sunt inhalați. Aerisește bine încăperea, deschizând ferestrele pentru a permite evacuarea aerului contaminat. După ce a ai rezolvat problema şi pentru prevenirea reapariției mucegaiului, este important să ștergi regulat condensul de pe feronerie, să asiguri o ventilație adecvată și să folosești un dezumidificator, dacă este posibil.