- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi obligații pentru șoferii peste 70 ani. Persoanele vizate trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea conduce în continuare

12 Mar, 10:18 • Lupu Alexandra
Vârstnicii peste 70 ani trebuie să îndeplinească noi condiții pentru a putea conduce în continuare. Directiva urmează să fie aprobată de Comisia Europeană.
Noi obligații pentru șoferii peste 70 ani. Persoanele vizate trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea conduce în continuare

Apar noi obligații pentru șoferii peste 70 ani. Vârstnicii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea conduce în continuare, așa cum susține ziare.com. Directiva urmează să fie aprobată de Comisia Europeană, iar modificările vizează atât valabilitatea permisului, cât și evaluările periodice.

Noi obligații pentru șoferii de peste 70 ani

Vârstnicii peste 70 ani trebuie să dovedească în mod regulat că sunt apți pentru a conduce în continuare, așa cum prevede noua directivă, care urmează să fie aprobată de Comisia Europeană. Potrivit proiectului, până în 2050 nu ar trebui să mai existe accidente mortale pe șoselele din UE, iar la fel de bine, numărul incidentelor ar trebui să fie redus la jumătate până în 2030.

Obiectivul este considerat unul extrem de ambițios, având în vedere cifrele actuale. Mai exact, 20.600 de persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier în 2022, dintre care aproape 2.000 în România. Din acest punct de vedere, UE plănuiește o reformă a permiselor de conducere, care poate îmbunătăți siguranța rutieră. Una dintre cerințe este adresată șoferilor de peste 70 ani, mai exact, permisul de conducere al acestora trebuie verificat odată la 5 ani.

Citește și: Care sunt șoferii ce nu vor mai putea conduce pe teritoriul României. Lovitură uriașă!

De asemenea, permisele din întreaga UE vor fi valabile 15 ani, în loc de 10, așa cum era până acum. Mai mult decât atât, documentele ar putea deveni digitale, în așa fel încât reînnoirea lor va putea fi procesată online. Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu este aplicată tuturor șoferilor.

Șoferii peste 70 ani trebuie să îndeplinească noi condiții pentru a conduce în continuare
Șoferii peste 70 ani trebuie să îndeplinească noi condiții pentru a conduce în continuare

Persoanele care depășesc vârsta de 70 ani vor primi documentele odată la 5 ani, iar acest lucru este posibil doar în urma unei verificări periodice, care să ateste aptitudinile seniorilor pentru a conduce. Măsurile de evaluare trebuie să fie stabilite în continuare de către reprezentanții statelor membre.

Acest lucru aduce noi obligații pentru autorități, având în vedere că acestea trebuie să se asigure în termenul menționat că vârstnicii sunt capabili în continuare să folosească autoturismul. În cazul în care se constată că solicitantul nu îndeplinește standardele medicale stabilite, se poate ordona o examinare medicală realizată de un expert, dacă autoritatea care eliberează permisul acceptă acest lucru.

Vezi și: Avertisment pentru șoferi! Montarea anumitor dispozitive pe mașină atrage o amendă uriașă