- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile autobuze electrice vor intra pe liniile 330 și 335 din București. STB montează primele stații de încărcare pentru acestea

14 Nov, 22:30 • Fundeanu Madalina
Primele 20 de autobuze electrice din Capitală se vor încărca la Uzina de Reparaţii – Atelierele Centrale (URAC) ale Societății de Transport București (STB). Acestea vor intra pe traseul liniilor 330 și 335. Până la începutul lunii decembrie 2023 va fi livrată următoarea tranșă de autobuze electrice.
Noile autobuze electrice vor intra pe liniile 330 și 335 din București. STB montează primele stații de încărcare pentru acestea

Primele 20 de autobuze electrice din Capitală se vor încărca la Uzina de Reparaţii – Atelierele Centrale (URAC) ale Societății de Transport București (STB). Acestea vor intra pe traseul liniilor 330 și 335, anunță societatea de transport, potrivit Antena 3 CNN.

Primele 20 de autobuze electrice vor intra pe traseul liniilor 330 și 335 din București

„Cele 100 de vehicule sunt pregătite în acest moment pentru a fi livrate către Capitală. Autobuzele au 12 metri lungime, autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat”, a scris Bujduveanu pe pagina de Facebook.

„Aici, la URAC, am început, astăzi, montajul stațiilor de încărcare pentru autobuzele electrice. Primele 10 echipamente au ajuns deja și le montăm zilele acestea. Urmează, tot în această săptămână și primele teste de încărcare pentru noile autobuze electrice”, a declarat, marți, Daniel Istrate, directorul general al STB.

Traseele liniilor 330 și 335 acoperă legătura pe axa Nord-Est a Bucureștiului. Până la începutul lunii decembrie 2023 va fi livrată următoarea tranșă de autobuze electrice.

Citește și: Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

autobuze electrice
autobuze electrice

Autonomia autobuzelor electrice este de 522,49 de kilometri, iar vehiculele vor mai avea tracțiune complet electrică, acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea acestora, de 12 metri, trei uși duble și aer condiționat.

Cele 100 de vehicule electrice sunt cumpărate de Primăria Generală cu fonduri europene nerambursabile. Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, valoarea contractului se ridică la 290 de milioane de lei.

Potrivit HotNews, firma BMC TRUCK & BUS este din Ciorogârla, România, însă autobuzele sunt produse în China de ZTE Smart Auto, cu componente importate în mare parte din Europa, a declarat directorul executiv al BMC Trucks & Bus SRL, Silvia Colacea.

Primăria Capitalei a organizat, începând din 2019, 4 licitații pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice, primele trei fiind anulate. La a patra licitație, lansată în iulie 2022, 6 firme au depus oferte: BMC Truck & Bus, Solaris Bus&Coach, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, Mercedes- Benz Trucks & Buses Romania, New Kopel Car Import și Otokar Europe.

În decembrie anul trecut, municipalitatea a anunțat că oferta câștigătoare este cea depusă de firma turcească – Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, însă nu trecuse perioada de contestații. Dar BMC Trucks & Bus SRL a contestat rezultatul și a câștigat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

În iunie 2023, Primăria Capitalei a comunicat în sistemul electronic de achiziții publice că firma BMC Trucks & Bus SRL a câștigat licitația, valoarea contractului fiind de 290.000.000 lei, scrie sursa menționată.

Vezi și: Șoferii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sunt obligați să facă asta! Anunțul făcut de ANAF