- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a Pensiilor. A fost instituită pensia anticipată, însă cine poate beneficia de aceasta și când?

01 Nov, 18:24 • Oprea Alina
Noua Lege a Pensiilor aduce modificări în ceea ce privește pensia anticipată. Care sunt aceste modificări și cine poate beneficia de acestea?
Noua Lege a Pensiilor. A fost instituită pensia anticipată, însă cine poate beneficia de aceasta și când?

Proiectul noii legi al pensiilor a fost prezentat de către Ministerul Muncii, iar acesta aduce noi modificări importante în sistemul de pensii al țării. Totodată, unul dintre aspectele care se prezintă a fi foarte semnificativ este acela de modificare a regulilor privind pensia anticipată. Această pensie anticipată va fi beneficiată de către persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contribuitiv, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. De asemenea, această categorie de pensie va fi disponibilă și pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani.

Citește și: Olguța Vasilescu, fostul Ministru al Muncii, noi detalii asupra recalculării pensiei: „Lucrurile arată bine și vă dau eu garanția.”

Care sunt perioadele care nu vor fi luate în considerare pentru pensia anticipată?

Pensia anticipată
Pensia anticipată

Un aspect important al proiectului de lege este faptul că la momentul stabilirii stagiului de cotizare care este necesar acordării pensiei anticipate nu se vor lua în considerare perioadele asimilate în care:

  • persoana a beneficiat de pensie de invaliditate
  • persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar
  • persoana a satisfăcut serviciul militar

Modificare aceasta este instituită cu scopul de a asigura că toate perioadele de cotizare relevantă sunt luate în considerare în procesul de acordare a pensiei anticipate, astfel să garanteze drepturile corecte pentru beneficiari.

Cuantumul pensiei anticipate

Cuantumul pensiei anticipate va fi stabilit în urma cuantumului pensiei pentru limita de vârstă:

  • prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare
  • cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Aceasta este o meotidă de calcul care asigură transparență și echitate în ceea ce privește valoarea pensiilor naticipate. Oamenii, prin această modalitate, vor beneficia de o înțelegere clară a modului în care vor fi calculate veniturile lor după pensionare.

Pensia anticipată în anul 2023

„În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

  • sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale
  • sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară
  • La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) -c) şi g).
  • Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.”, se arată comunicatul, potrivit Capital.

Citește și: Data limită până la care poți să depui acest document dacă vrei să primești pensie! Fără el banii nu vor mai ajunge la tine