- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul de SRL-uri înfiinţate în perioada ianuarie-oc­tombrie a fost de peste 81.000. Este cel mai mic nivel din ultimii 5 ani

07 Dec, 08:47 • Fundeanu Madalina
Doar 81.000 de SRL-uri au fost înfiinţate în perioada ianuarie – octombrie. Este cel mai mic nivel din ultimii 5 ani.
Numărul de SRL-uri înfiinţate în perioada ianuarie-oc­tombrie a fost de peste 81.000. Este cel mai mic nivel din ultimii 5 ani

S-a înregistrat cel mai mic nivel din ultimii 5 ani din punct de vedere al numărului de companii tip SRL înfiinţate în perioada ianuarie-oc­tombrie. Acesta a fost de peste 81.000, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor Registrului Comer­ţului.

Doar 81.000 de SRL-uri au fost înfiinţate în perioada ianuarie – octombrie

Modificările fiscale îi sperie pe micii antreprenori, care reacţionează imediat la astfel de schimbări în piaţă.

„Dacă anul trecut, odată cu începerea războiului, când toată lumea s-a speriat, lumea nu şi-a mai asumat riscuri şi a fost un minim al companiilor înfiinţate, acum orice discuţie despre creşterea taxelor este în legătură directă cu mediul antreprenorial, oamenii nu mai vor să rişte”, a spus Cristian Bărcan, CEO al Regnet, platformă specia­lizată în înfiinţarea de companii.

În altă ordine de idei, numărul de PFA-uri a atins cel mai înalt nivel în termeni de companii înfiinţate din ultimii ani, cu 33.700 de entităţi noi în perioada ianuarie – octombrie a acestui an.

Numărul total de entităţi înfiinţate în perioada ianuarie-oc­tombrie a fost la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, cu doar 124.000 de firme deschise în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și: Schimbări majore pentru o categorie de pensionari! Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

înființare SRL
înființare SRL

Taxele modificate pentru firme SRL în 2024

Conform OG 16/2022, plafonul maxim pentru înregistrarea ca microîntreprindere va fi de 500.000 de euro de la 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, noile modificări fiscale oferă microîntreprinderilor mai multe oportunități, potrivit Wall-Street.ro.

Pentru societățile cu cel puțin un salariat cu normă de 8 ore, cotele de impozitare sunt 1% sau 3%, în funcție de cifra de afaceri și/sau activitățile desfășurate.

Dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru a fi clasificat ca microîntreprindere, SRL-ul poate fi folosit și cu vectorul fiscal înscris ca plătitor de impozit pe profit. Cota de impozitare este 16%, l acare se adaugă și impozitul pe dividende, care este aplicabil și microîntreprinderilor, de 8%.

Scăderea din venit a cheltuielilor poate contribui la reducerea impozitului datorat. Este important ca aceste cheltuieli să fie realizate în condițiile legii, adică să fie efectuate în scopul desfășurării activității și să fie însoțite de documente justificative.

Vezi mai multe știri: Fermierii solicită ca importul de zahăr din Ucraina să fie interzis! Marfa ucraineană, mai ieftină cu 30%!