- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scandalul milioanelor de nurci sacrificate în Danemarca în timpul pandemiei s-a încheiat cu demisia guvernului

05 Oct, 22:03 • Gabriela Andreescu
Un raport critic din luna iunie despre modul în care guvernul a gestionat problema sacrificării a milioane de nurci din cauza unei mutaţii a coronavirusului a făcut valuri în societatea daneză
Scandalul milioanelor de nurci sacrificate în Danemarca în timpul pandemiei s-a încheiat cu demisia guvernului

Scandalul politic, denumit „minkgate”, a stârnit o serie de acuze la adresa guvernului danez, incriminat de societatea civilă în special că a sacrificat milioanele de nurci fără a avea bază legală.

Premierul danez, social-democrata Mette Frederiksen, a convocat miercuri alegeri legislative anticipate pentru data de 1 noiembrie, scrutin la care stânga aflată în prezent la guvernare se va confrunta cu un bloc ce reuneşte dreapta şi extrema dreaptă, relatează RFI

Frederiksen și-a văzut popularitatea în scădere în ultimele săptămâni din cauza rolului său într-o decizie din perioada pandemiei de a distruge întreaga populație captivă de nurci din Danemarca.

În iunie, o comisie numită de parlamentul danez a criticat dur guvernul lui Frederiksen pentru decizia sa de a sacrifica milioane de nurci sănătoase în apogeul pandemiei de coronavirus pentru a proteja oamenii de o mutație a virusului.

Decizia de a ucide milioane de nurci i-a dăunat premierului danez
Decizia de a ucide milioane de nurci i-a dăunat premierului danez

Campania de sacrificare a nurcilor a fost anunțată de guvernul lui Frederiksen pe 4 noiembrie 2020. Toate nurcile din Danemarca, aproximativ 15 milioane, au fost ucise până în data de 5 februarie a anului viitor, potrivit unui anunț făcut de guvernul danez la momentul respectiv.

Te-ar putea interesa și: În încercarea de a pune stavilă inflației, liderii UE vor cere Bruxelles-ului plafonarea preţului la gazele naturale

Un scandal legat de îngroparea în grabă a nurcilor în gropi comune a izbucnit la doar o lună după începerea campaniei de sacrificare, autoritățile de la Copenhaga anunțând că vor dezgropa 4 milioane dintre animalele sacrificate din cauza temerilor că procesul de descompunere a carcaselor ar putea contamina apa potabilă sau zonele în care oamenii înoată.

Ultimele sondaje prefigurează o competiţie electorală strânsă. Astfel, „blocul roşu”, format din mai multe partide de stânga şi condus de social-democraţi este creditat cu 47-50% din intenţiile de vot, faţă de 49-50% pentru „blocul albastru”, din care fac parte în special partidele liberal, conservator şi trei formaţiuni ale dreptei naţionaliste. Voturile parlamentarilor din teritoriile autonome Groenlanda şi Insulele Feroe ar putea înclina în viitorul parlament balanţa în favoarea unuia dintre aceste blocuri.

Citește și: Vom putea călători sub apă! Cum va arăta Fehmarnbelt, cel mai lung tunel rutier subacvatic din lume care va costa 7 miliarde de euro

Frederiksen a devenit cel mai tânăr prim-ministru al Danemarcei când a preluat mandatul la vârsta de 41 de ani. Ea a contactat alte partide politice, inclusiv opoziția, pentru a ajuta țara scandinavă să treacă prin pandemia de COVID-19 și mai târziu a făcut echipă cu opoziția pentru a crește cheltuielile daneze pentru apărare în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mette Frederiksen a vorbit deschis recent despre guvernare cu unele dintre partidele care fac parte din opoziția de centru-dreapta. Premierul danez a declarat miercuri că un guvern larg cu unele dintre partidele de opoziție „ne va face să trecem prin vremuri incerte”.

În ceea ce privește scandalul cu uciderea a milioane de nurci, Frederiksen a insistat că nu știa că decizia de sacrificare a nurcii este ilegală, spunând că „se bazează pe o evaluare foarte serioasă a riscurilor”.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult