- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură pentru români! Prețurile nu vor scădea

28 Jan, 17:26 • Bumbeneci Diana
Analiștii economici spulberă complet promisiunile venite din partea Guvernului. Prețurile din România nu vor scădea!
O nouă lovitură pentru români! Prețurile nu vor scădea

Analistul economic Constantin Rudnițchi vorbește despre actuala situație economică din România. Deși oamenii speră că prețurile alimentelor vor mai scădea, specialistul spulberă orice vis și explică și de ce, anunță Primanews.

Prețurile nu scad

Constantin Rudnițchi a explicat, în declarațiile sale, că o inflație mai mică nu înseamnă o scădere a prețurilor, ci faptul că prețurile vor crește mai puțin decât au crescut anul trecut. Constantin Rudnițchi a transmis la Prima News, că prețurile alimentelor au crescut cel mai mult în 2022, după sectorul energetic.

„Statistica arată că prețurile alimentelor au crescut anul trecut mult după sectorul energetic alimentele sunt pe locul 2 dacă ar fi să facem un top al scumpirilor. Cauzele se știu în linii generale și anume totul pleacă de la această creștere a tarifului la energie, la gaze naturale, sunt companii din industria alimentară care folosesc și energie și gaze în funcție de domeniu.

De exemplu, panificația folosește mai multe gaze naturale, energia electrică este folosită de industria cărnii pentru că e vorba de echipamente de răcire. Al doilea impact vine de la carburant și nu în ultimul rând vine și un efect din zona cerealelor. Prețul cerealelor a crescut anul trecut, a ajuns la valori inimaginabile și atunci pe acest lanț cereale, animalele consumă cereale, sunt prelucrate vine un impact și din această zonă. Toate s-au strâns anul trecut”, a explicat Constantin Rudnițchi.

prețuri
prețuri

Ai mai putea citi: Cumpărăturile ajung în București la un nou record! Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%

Specialistul a fost întrebat și în ce măsură o micșorare a inflației ar însemna și o scădere a prețurilor. Acesta a explicat că o inflație mai mică nu duce neapărat la o scădere a prețurilor.

„O inflație mai mică nu înseamnă o scădere a prețurilor. O inflație mai mică înseamnă că prețurile cresc mai puțin decât au crescut anul trecut. Dacă anul trecut am avut o inflație de 17% înseamnă că în medie toate prețurile au crescut cu 17%. Dacă anul acesta vom avea o inflație de 9% să zicem înseamnă că prețurile vor crește față de acest moment cu 9%, adică mai puțin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea. Când vorbim despre scădere vorbim despre deflație, dar nu se va repeta foarte curând”, a încheiat Constantin Rudnițchi.

Citește și: Cât mai costă o nuntă în 2023. Pe ce ai de dat cei mai mulți bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult