- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă minivacanță pentru români! Cum vor fi recompensați angajații care nu vor putea lua liber în cele 4 zile oferite de Guvern

22 Nov, 14:21 • Bumbeneci Diana
O nouă minivacanță pentru români! Patru zile pe care românii le pot petrece alături de cei dragi. Ce se întâmplă cu cei care vor fi nevoiți să lucreze.
O nouă minivacanță pentru români! Cum vor fi recompensați angajații care nu vor putea lua liber în cele 4 zile oferite de Guvern

Angajații români se vor putea bucura de o nouă minivacanță de patru zile. Liberul așteptat de milioane de români va fi oferit la finele acestei luni.

Minivacanță de 4 zile pentru români

Conform Codului Muncii, 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României sunt zile libere pentru salariați, indiferent dacă aceștia sunt angajați la stat sau la privat.

Din fericire, anul acesta, cele două zile cad joi și vineri, fiind urmate de weekend, astfel încât salariații vor beneficia de o minivacanță de patru zile (30 noiembrie – 3 decembrie).

Ai mai putea citi și: Ce se întâmplă cu taxele și impozitele în 2024. Marcel Ciolacu: „Facem la nivel guvernamental toate demersurile”

calendar zile libere 2023 - minivacanță
calendar zile libere 2023 – minivacanță

Deși s-a luat această decizie în Guvern, unii salariați ar putea fi nevoiți să se prezinte la job și în aceste zile libere, deoarece specificul locului de muncă nu le permite întreruperea activității.

Este vorba despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, în Ministerele de Interne, Externe și de Apărare, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, conform legilor din România.

În situația acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu până la 10.000 de lei de către inspectorii muncii.

Ai mai putea citi azi  și: Curs BNR 22 noiembrie. Schimbări majore cu privire la euro, dolar, lira sterlină și francul elvețian

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult