- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă ședință la Guvern. Se decide ce se va întâmpla cu indemnizațiile acordate pentru concedii medicale la boli cronice

09 Apr, 13:06 • Fundeanu Madalina
Guvernul decide ce se va întâmpla cu indemnizațiile acordate pentru concedii medicale în cazul bolilor cronice. A fost convocată o nouă ședință în acest sens.
O nouă ședință la Guvern. Se decide ce se va întâmpla cu indemnizațiile acordate pentru concedii medicale la boli cronice

Guvernul a convocat astăzi o ședință pentru a scuti de CASS indemnizațiile acordate pentru concedii medicale, acordate în cazul mai multor afecțiuni cronice, printre care și cele oncologice, dar și alte afecțiuni severe, cum sunt HIV/SIDA sau arsurile, potrivit Profit.ro.

Guvernul a publicat un proiect de OUG, casre introduce scutirea de CASS și pentru indemnizațiile acordate în cazurile paciențillor cu afecțiuni cum sunt SIDA, neoplazii, tuberculoza, arsuri si urgente medico-chirurgicale.

Guvernul decide ce se va întâmpla cu indemnizațiile acordate pentru concedii medicale în cazul bolilor cronice

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o prevedere care scutește de contribuția la sănătate (CASS) mai multe tipuri de indemnizații, pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și indemnizația pentru risc maternal. Contribuția de sănătate la aceste indemnizații a fost introdusă de la începutul acestui an și a generat critici pentru Guvern și partidele din coaliția de guvernare.

Profit.ro a atras atenția asupra faptului că indemnizațiile pentru bolnavi cu afecțiuni oncologice nu au fost scutie de contribuția la sănătate prin modificarea operată la momentul respectiv. De asemenea, sursa citată a semnalat și necesitatea unei clarificări privind aplicarea unor regimuri diferențiate (cu/fără contribuție la CASS) pentru același tip de concediu medical în cursul lunii aprilie, situație care ar necesita clarificări sau stabilirea explicită a unei date de la care se aplică (cum ar fi începutul lunii aprilie).

Un reprezentant al Guvernului a făcut precizări, spunând că, din perspectiva Executivului, modificarea de la momentul respectiv era în linie cu ce se intenționase (și anunțase și premierul), dar că orice modificări vor fi necesare, pentru a reflecta decizia Guvernului, vor fi operate.

Modificarea pregătită acum de către Guvern vizează o arie mai largă, nu doar afecțiunile oncologice.

Noutatea pentru concedii medicale de la începutul acestui an este că pentru indemnizațiile acordate a fost introdusă și contribuția la sănătate (CASS), de care au fost scutite până la final de 2023. Până la începutul acestui an, pentru astfel de indemnizații erau reținute, în general, doar impozit și contribuția la pensie, nu și cea la sănătate.

De la început de 2024, pentru indemnizațiile acordate pentru concedii medicale se rețin impozit și contribuții la fel ca pentru salariu (CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10%). (Sunt scutite de impozit indemnizațiile pentru sarcină și lăuzie, în timp ce la CAS sunt, de asemenea, unele excepții). Anterior modificării din decembrie, impozitarea indemnizațiilor pentru concedii medicale era, prin lipsa CASS, mai avantajoasă decât cea pentru salarii.

În urma reacțiilor, Guvernul a decis să își reconsidere parțial poziția și să revină la scutirea de CASS doar pentru unele indemnizații, în special cele acordate pentru maternitate și afecțiuni severe.

Citește și: Suprataxa pe concedii medicale, eliminată doar parţial. Un angajat cu 5.000 de lei brut poate pierde 177 de lei pe zi

concedii medicale
concedii medicale

Ce modifică proiectul

Forma noua a prevederii privind indemnizațiile

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”

Forma adoptată săptămâna trecută

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

Alineatul 3, articolul 13, din OUG 158/2005, referitoare la indemnizațiile pentru concedii medicale, se referă la următoarele afecțiuni.

„(3) Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, și se diferențiază după cum urmează:

a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;

b) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;

c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;

d) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare.”

Vezi și: Angajații români și-au luat concedii medicale pe bandă rulantă: peste 8 milioane de concedii medicale au fost acordate anul trecut