- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial BNR, mesaj pentru românii cărora li s-au dublat ratele. „Când te uiți pe o perioadă mai lungă, vedem că asemenea măsuri ajută”

09 Nov, 21:57 • Bumbeneci Diana
Majorările dobânzilor ar sprijini și majorarea serviciului datoriei, susține Florian Neagu. Director adjunct în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României are un mesaj pentru românii cu rate.
Oficial BNR, mesaj pentru românii cărora li s-au dublat ratele. „Când te uiți pe o perioadă mai lungă, vedem că asemenea măsuri ajută”

Majorările istorice ale dobânzilor din ultima perioadă au dus implicit la majorarea serviciului datoriei, însă cei cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată. Acest lucru a fost susținut de Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României (BNR).

Florian Neagu, mesaj pentru românii cu rate

Oficialul susține că toate creșterile de dobândă din ultima perioadă au afectat semnificativ și au contribuit semnificativ la creșterea serviciului datoriei, însă cei cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată.

Mai poți citi: Mii de posturi vacante în instituții publice locale vor fi disponibile pentru români. Guvernul a luat decizia

Oficial BNR, mesaj pentru românii cărora li s-au dublat ratele. „Când te uiți pe o perioadă mai lungă, vedem că asemenea măsuri ajută”
Oficial BNR, mesaj pentru românii cărora li s-au dublat ratele. „Când te uiți pe o perioadă mai lungă, vedem că asemenea măsuri ajută”

„La populație un singur mesaj și anume că pentru debitorii cu credit ipotecar standard….vedem că din datele noastre aceștia sunt cei mai mulți în sistem și măsurile de protecție cu privire la gradul de îndatorare ajută. Atunci când la nivelul BNR s-a implementat respectiva măsură, de a se accepta un grad maxim de îndatorare de 40%, sau 45 %, după caz, acest grad de îndatorare maxim a fost croit pentru a lua în calcul eventuale creșteri ale ratelor de dobândă, scăderi ale venitului disponibil sau pentru creditele în valută deprecieri ale monedei. Prin urmare, mesajul de aici este chiar dacă în vremuri bune, cu rate de dobândă foarte reduse, ar putea părea mai puțin confortabilă constrângerea de a nu permite un grad cât mai mare de îndatorare, când te uiți pe o perioadă mai lungă, pe un ciclu, vedem că asemenea măsuri, care se implementează tot mai mult la nivel european, ajută. Ajută debitorii să-și gestioneze mai bine de datoriile”, a explicat Florian Neagu, la cea de-a 25 ediție a Forumului Bancar Român, scrie Agerpres.

Acesta a mai vorbit și despre profitabilitatea din sectorul bancar și din economia reală, menționând că în economia reală este aproape dublă.

Florian Neagu a explicat în acest context că analizând modul în care se finanțează firmele se ajunge rapid la concluzia că apelul la creditul bancar este destul de modest. Pe primul loc se află creditul comercial. El a precizat că acesta nu este cel mai ieftin, calculele arătând că poate fi mai scump, de ordinul zecilor de procente, față de cel bancar.

„Și noi, la Banca Națională, ne uităm cam care este rata de neperformanță a creditelor comerciale versus credite bancare. Și rata de neperformanță a primelor e de trei ori mai mare decât a creditelor bancare. Prin urmare, a te finanța prin credit comercial ai un risc de aproape trei ori mai mare să pierzi tu ca firmă comparativ cu apelul la bănci”, a spus Florian Neagu.

Acesta a mai explicat că sectorul bancar ar fi gata la acest moment să sprijine în continuare economia deținând resursele și de capital și de lichiditate necesare pentru continuarea finanțării.

Mai mult, liderul Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB) și directorul general al CEC Bank, Bogdan Neacșu, a mai oferit o serie de detalii și legate de disponibilitatea sistemului bancar de a finanța economia în perioada următoare.

„Trebuie să ne facem treaba în acest context și să asigurăm intermedierea financiară. Acesta este rolul principal al băncilor comerciale, ca plecând de la astfel de semnale să găsim acele soluții prin care să facem aceste lucruri. Ei bine, de la începutul pandemiei tot vedem că sunt tot felul de elemente care ne încearcă: am învățat să lucrăm de la distanță, am accelerat foarte mult digitalizarea și este un subiect care din punctul meu de vedere trebuie continuat. Sunt eforturi uriașe în investiții, pe care băncile le fac, dar iată după mai bine de doi ani de zile putem spune că suntem un exemplu, pe lângă celelalte industrii, vizavi de ce înseamnă adopția tehnologiei și evident promovarea serviciilor bancare. Și asta ajută, fără doar și poate în ce înseamnă intermedierea financiară”, a spus Bogdan Neacșu.

Ai mai putea citi: Pas istoric pentru Ucraina! Armata rusă se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din orașul Herson. Ministrul rus al Apărării a dat ordinul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult