- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ONG-urile sunt obligate să depună o nouă declarație! Amenzi de până la 30.000 lei în caz contrar

22 Mar, 19:43 • Fundeanu Madalina
ONG-urile trebuie să depună acum o nouă declarație. În caz contrar, se aplică amenzi între 20.000 și 30.000 de lei.
ONG-urile sunt obligate să depună o nouă declarație! Amenzi de până la 30.000 lei în caz contrar

ONG-urile care au beneficiat de sponsorizări din impozitul pe venit al persoanelor fizice trebuie să depună o declarație cu sumele de trezorerie de care au beneficiat.

Un ordin emis de Ministerul de Finanțe (370/2024) prevede formatul acelei declarații ce a fost reglementată prin Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023). Consultantul fiscal Adrian Bența a studiat acel act normativ, conform informațiilor prezentate de HotNews.ro. Iată ce spune acesta!

Amenzi colosale, de zeci de mii de lei, pentru ONG-urile care nu depun o nouă declarație

Declarația în cauză va însoți situațiile financiare anuale, iar termenul este data de 29 aprilie 2024. Nedepunerea acestei declarații de către ONG-uri se sancționează contravențional cu o amendă uriașă care pornește de la 20.000 lei și care poate ajunge până la 30.000 lei.

Ai mai putea fi interesat și de: Marcel Ciolacu își dorește o alianță politică pe mai mulți ani. „Suntem condamnați împreună să continuăm acest proiect pentru România”

amenzi pentru ONG-urile care nu depun această declarație
amenzi pentru ONG-urile care nu depun această declarație

Potrivit lui Adrian Bența, această declarație este sub forma unui tabel tipizat, iar actul normativ reglementează două structuri de completare în funcție de valoarea sumelor primite.

  • Dacă respectivul beneficiar de sponsorizări a beneficiat de o sumă mai mare de 100.000 lei cumulată anual, atunci va completa declarația sub forma complexă;
  • Dacă respectivul beneficiar de sponsorizări a beneficiat de o sumă mai mică de 100.000 lei cumulată anual, atunci va completa declarația sub forma restrânsă.

Declarația pe care ONG-urile trebuie să o depună se va completa utilizând programul informatic ce este pus la dispoziția contribuabilului de către autorități.

„Dacă există astfel de entități ce au depus situațiile financiare anuale fără să fi depus această declarație, aceste entități au obligația depunerii declarației într-un termen maximal de 60 zile calculat de la data de la care trebuie depuse situațiile financiare anuale.

Declarația se semnează similar situațiilor financiare anuale atât de persoana ce are atribuții de administrare a respectivei entități fără scop patrimonial, cât și de persoana ce are dreptul legal să conducă evidența contabilă”, spune Adrian Bența.

Vezi mai multe știri despre alte subiecte: „Terminalul Schengen” al Aeroportului din Timișoara, gata de activitate. Grindeanu anunță că investiția ar putea fi inaugurată de Ursula von der Leyen