- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Parchetul European, condus de Koveși, a lansat o investigație privind achiziția de vaccin Covid-19 în UE

14 Oct, 14:51 • Gabriela Andreescu
Parchetul European (EPPO) a confirmat oficial că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Instituția europeană a afăcut anunțul pe canalele sale oficiale de comunicare.
Parchetul European, condus de Koveși, a lansat o investigație privind achiziția de vaccin Covid-19 în UE

„Parchetul European (EPPO) confirmă că are o anchetă în curs de desfășurare cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine după interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

Instituția europeană a facut anunțul atât pe pagina web oficială, cât și pe pagina oficială de Faceebook:

Potrivit unor surse, citate de G4Media, ancheta vizează mai multe plângeri făcute în legătură cu achiziția de vaccinuri. Investigația Parchetului European ar viza atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări de la Comisie.

Din cele 27 de state membre ale UE, 22 sunt membre ale Parchetului European, cu procurori care lucrează sub conducerea Laurei Codruța Kovesi.

Cu aproape un an înainte de această inițiativă a Parchetului European, România a lansat o anchetă cu privire la achiziția de vaccin anti-Covid-19.

La final de septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat că investighează modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Procurorii anticorupție au refuzat să ofere detalii, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, respectiv abuz în serviciu.

Conform datelor prezentate de presa din țara noastră, din decembrie 2020 și până pe 28 martie 2022, în România au ajuns 32.824.659 de doze de vaccin.

În luna martie, nota de plată pentru vaccinurile achiziționate în România s-a ridicat la 143 de milioane de euro, la care, potrivit contractului inițial, se vor adăuga alte 790 de milioane de euro din viitoarele facturi pentru perioada 2022-2023.

Te-ar putea interesa și: Alexandru Rafila:„Trebuie să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi”

La finalul pandemiei, numărul de doze cumpărat a depășit cu mult necesarul țării țării noastre, astfel că autoritățile au trebuit să distrugă un număr însemnat de vaccinuri.

Parchetul European a lansat o investigație privind achiziția de vaccin Covid-19 în UE
Parchetul European a lansat o investigație privind achiziția de vaccin Covid-19 în UE

Achiziția de vaccinuri pentru combaterea pandemiei de Covid-19 a fost coordonată la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia Europeană a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. Ulterior, dozele au fost împărțite statelor.

În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19:

Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a declarat președinta Comisiei Europene la acea vreme.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech. Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult