- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Parlamentul a votat un nou Proiect de Lege. Vor putea fi deschise puncte gastronomice pentru turiști de către locuitorii de la sate!

30 Nov, 20:38 • Oprea Alina
A fost votat un nou Proiect de Lege de către Parlament, care permite locuitorilor de la sate să deschidă puncte gastronomice pentru turiști!
Parlamentul a votat un nou Proiect de Lege. Vor putea fi deschise puncte gastronomice pentru turiști de către locuitorii de la sate!

Va fi implementat un proiect de Lege care încurajează culinarul local în comunitățile rurale din țară, iar acesta a fost votat în Parlament.

România explorează noi orizonturi cu un proiect de lege ce permite locuitorilor din zonele rurale să deschidă Puncte Gastronomice Locale printr-un gest menit să fie stimulate economiile locale și să promoveze autenticitatea culinară.

Mai mult decât atât, aceste afaceri inovatoare vor putea oferi turiștilor și comunităților locale experiențe culinare, preparate din ingrediente ce sunt provenite din producția locală. Așadar, acest proiect se anunță a fi o oportunitate economică, dar și un mijloc de promovare a tradițiilor gastronomice specifice fiecărei regiuni.

Parlamentul a votat acest Proiect de Lege, întrucât se dorește a spriji dezvoltarea comunităților rurale și de a diversifica sursele de venit pentru locuitorii acestora. Acesta va permite deschiderea punctelor gastronomice locale și vor oferi turiștilor și localnicilor produse alimentare autentice, care sunt pregătite să folosească rețete specifice zonei, din ingrediente provenite din producția locală.

Ai putea fi interesat și de: Ministrul Agriculturii învață românii să nu accepte schimbările de pe piața alimentară. Petre Daea: „Trebuie să înțelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l păstrăm”

Ce presupune Proiectul de Lege?

Proiectul de lege, adoptat recent de Camera Deputaților, reglementează „înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale”. Acestea sunt definite ca unități care valorifică producția locală în localitățile rurale, oferind produse alimentare preparate direct consumatorilor finali.

Care sunt caracteristicile cheie ale proiectului de lege:

Limită de clienți: Fiecare punct gastronomic local are permisiunea de a servi masa unui număr maxim de 15 persoane simultan.

Definirea localității rurale: O localitate rurală este considerată orice sat reședință de comună, sat component al unei comune sau sat aparținând unui municipiu sau oraș.

A fost votat un nou Proiect de Lege
A fost votat un nou Proiect de Lege

Proveniența materiilor prime: Produsele alimentare trebuie să fie realizate din materii prime locale, provenite în principal din producția locală, de la producători din zonă, pescari, vânători și culegători de produse forestiere.

Locuri potrivite pentru deschiderea punctelor: Acestea pot fi deschise în locuințe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, fonduri de vânătoare, mănăstiri și orice altă construcție din zona rurală care desfășoară activități conexe producției agricole, pescuitului, vânătorii sau culegerii de produse forestiere nelemnoase.

Eligibilitate: Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot înființa puncte gastronomice locale, cu condiția înregistrării la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul unde activează.

Procesul de înregistrare: Persoanele fizice se vor înregistra pe baza atestatului de producător, în timp ce persoanele juridice vor folosi certificatul constatator de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Taxare și venituri: Veniturile obținute vor fi supuse taxării, iar în cazul persoanelor fizice, venitul net anual se va determina pe baza normelor de venit; potrivit celor furnizate de Kanal D.

Astfel, acest proiect de lege oferă oportunități semnificative pentru comunitățile rurale, încurajând diversificarea economică și promovarea produselor locale autentice.

Trebuie reținut faptul că, pentru a deveni efectiv, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, deschizând astfel calea către noi perspective economice pentru locuitorii de la sat.

Ai putea fi interesat și de: Cea mai bună ciorbă poate fi gustată într-un singur loc din România! Aceasta seamănă foarte mult cu cea rădăuțeană!