- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă și ce actele sunt necesare pentru a obține un pașaport de călătorie pentru copil

19 Aug, 17:34 • Andrei Alina
Copiii români care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă carte de identitate nu pot ieși din țară fără pașaport, nici măcar în interiorul Uniunii Europene.
Cât costă și ce actele sunt necesare pentru a obține un pașaport de călătorie pentru copil

Suntem în plin sezon al vacanțelor și multe familii plănuiesc să plece în concediu cu copiii în străinătate. Înainte de pleca este bine să vă informați cu privire la condițiile de călătorie în străinătate pentru copil. Conform legilației române, copiii români care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă un buletin de identitate nu pot ieși din țară fără pașaport, nici măcar în interiorul Uniunii Europene.

Citește și: Schimbări dramatice la concediile românilor! Cât de mult va pierde turismul în România și care va fi luna ideală pentru vacanțe

 

Cât costă și ce actele sunt necesare pentru a obține un pașaport de călătorie pentru copil

Procedura de obținere a unui pașaport pentru copil este destul de simplă. Pentru a evita cozile puteți face programare online. Este mult mai simplu.

Pașaport simplu temporar pentru copil

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni de zile. În ceea ce privește eliberarea documentului, aceasta poate dura de la câteva ore la 3 zile lucrătoare. Dacă minorii nu au împlinit încă vârsta de 12 ani, eliberarea acestui tip de pașaport se poate face și fără prezența lor. În această situație, părinții sau tutorele legal al copilului vor prezenta două fotografii de tip buletin ale acestuia.

Pașaport simplu electronic

Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de trei ani pentru copiii care nu au împlinit 12 ani. În schimb, pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, documentul are o valabilitate de 5 ani. Termenul de eliberare a unui astfel de document de călătorie este de 15 zile.

Contravaloarea paşaportului este următoarea:

– pentru paşaportul simplu electronic
– 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani
– 234 lei –  pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani

– pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Citește și: Vacanţe 2023. Mai mult de 4 din 10 români au trei vacanţe pe an. O parte lucrează remote şi în concedii

 

Cum se poate efectua plata?

Plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:

 • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
 • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

 

Acte necesare pașaport copil 2023

Pentru minorii sub 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt:

 • certificatul de naștere al minorului (original);
 • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original);
 • dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului, completate pe numele minorului (original);
 • pașaportul anterior al copilului (dacă acesta există);
 • în cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

În situația în care minorul nu este prezent la depunerea documentelor, este nevoie, după cum spuneam, de 2 fotografii color identice ale minorului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm.

 

Pentru minorii care au împlinit deja vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele:

 • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate (original);
 • certificatul de naștere al minorului (original);
 • declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinți/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal (original sau duplicat de pe actul original).
 • dovada achitării taxelor pentru aferente eliberării pașaportului, completate pe numele minorului (original);
 • pașaportul anterior al minorului (dacă există).

Pentru minorii de peste 14 ani, documentele pentru eliberarea pașaportului se vor depune personal de către aceștia, prezența lor la ghișeu fiind obligatorie. Totodată, declarațiile cu privire la acordul de eliberare a pașaportului se formulează în prezența funcționarului care primește cererea. În acest caz, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate le părinților, al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal (în original).