- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Frații Dedeman au dat o nouă lovitură. Pavăl Holding a intrat în acţionariatul companiei Promateris

30 Sep, 11:43 • Gabriela Andreescu
Compania Pavăl Holding, controlată de Adrian şi Dragoş Pavăl, acţionarii retailerului de bricolaj Dedeman, a intrat în acţionariatul companiei Promateris, producător de ambalaje biodegradabile.
Frații Dedeman au dat o nouă lovitură. Pavăl Holding a intrat în acţionariatul companiei Promateris

Adrian şi Dragoş Pavăl, acționarii lanțului de bricolaj Dedeman, își întăresc prezența în cadrul diverselor companii românești

Compania Promateris, producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile listat la Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 382 mil. lei, a anunţat joi seară, 29 septembrie, că Pavăl Holding a intrat în acţionariatul companiei prin achiziţia a 24% de la omul de afaceri Florin Pogonaru şi de la Tudor Georgescu, CEO-ul Promateris

„Ne bucurăm că prin intermediul acestei tranzacţii Pavăl Holding îşi lărgeşte portofoliul de companii şi totodată îşi diversifică domeniile în care investeşte. Industria ambalajelor cu amprentă redusă de carbon este una atractivă şi efervescentă, iar parteneriatul cu Promateris, liderul regional pe acest segment de piaţă, deschide o nouă direcţie investiţională, strategică pentru grupul nostru. Avem toată încrederea că împreună vom reuşi să ducem Promateris în topul grupurilor industriale din Europa pe segmentul de ambalaje sustenabile”, a declarat Karina Pavăl, vicepreşedinte Pavăl Holding.

Aceasta este a doua tranzacţie în care Karina Pavăl, moştenitoarea imperiului Dedeman, este citată după cea prin care Pavăl Holding a cumpărat 30% din Farmacia Tei.

Karina Pavăl a vorbit despre avantajele achiziționării unei părți din Promateris
Karina Pavăl a vorbit despre avantajele achiziționării unei părți din Promateris

Tranzacţia a fost încheiată pe segmentul OTC (over the counter), prin urmare nu a fost înregistrată în sistemul bursei de la Bucureşti. Astfel de tranzacţii OTC cu asemenea pachete mari sunt destul de rare la bursa locală, informeaza Ziarul Financiar.

Te-ar putea interesa și: Scenariu sumbru al INS. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft

Adrian şi Dragoş Pavăl investesc masiv în companii de profil active pe piața românească

Urmare a acestei tranzacții, Pavăl Holding a ajuns să dețină 24% din producătorul de ambalaje Promateris, echivalentul unei investiții de aproximativ 100 de milioane de lei.  Vehiculul de investiții a fraților Dedceman a ajuns astfel la o deținere de 6,9 milioane de acţiuni Promateris.

„Investiţia Pavăl Holding în grupul Promateris ne va ajuta să ne consolidăm poziţia de lider în regiunea Europei Centrale şi de Est, să ne dezvoltăm strategic prin pătrunderea pe noi pieţe, prin diversificarea portofoliului de producţie şi prin achiziţii. (…) Suntem încrezători că experienţa, know-how-ul şi soliditatea financiară a Pavăl Holding vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării Promateris, şi un impact pozitiv la nivelul tuturor stakeholder-ilor şi al comunităţilor în cadrul cărora ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Tudor Georgescu, Director General Promateris.

Tudor Georgescu a vândut 1,6 milioane de acţiuni Promateris la un preţ de 7,74 lei pe acţiune, la jumătate faţă de cel de tranzacţionare de joi seară de 14 lei, potrivit raportărilor de la BVB. Trazacţia a fost încheiată pe 28 septembrie.

Citește și: Programul Casa Verde 2022. Cum pot românii să obțină 60.000 de lei de la stat pentru panourile fotovoltaice și să scape de facturile la energie

Evoluția acțiunilor Promateris (PPL) la Bursa de Valori București a fost spectaculoasă pe parcursul anului 2022. Acţiunile PPL au înregistrat un plus de 40% pe tranzacţii de aproape 1 mil. lei pe o bursă în scădere cu aproape 20%.
Compania a raportat o cifră de afaceri  de 87,7 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 3,5%, un rezultat EBITDA de 11,8 milioane de lei şi o marjă EBITDA de 13,4%, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Compania a anunțat un profit net în valoare de 4,9 milioane de lei, faţă de 9,6 milioane lei în perioada similară din 2021.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult