- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensia de care va beneficia un profesor care muncește peste 40 de ani. Daniel Baciu: „Această formulă de calcul este cea mai mare noutate”

10 Nov, 09:33 • Bumbeneci Diana
Președintele Casei Naționale de Pensii a explicat care va fi pensia pe care o va avea un dascăl care a muncit peste 4 decenii. Noua formulă de calcul aduce schimbări majore pentru viitorii pensionari.
Pensia de care va beneficia un profesor care muncește peste 40 de ani. Daniel Baciu: „Această formulă de calcul este cea mai mare noutate”

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat la Antena 3 CNN, cum se va realiza recalcularea pensiilor, după noua lege, începând de anul viitor. Se aduc schimbări majore calculelor pentru pensii, conform noii legi.

Noua lege a pensiilor aduce schimbări pentru profesori

Noua Lege a pensiilor care a fost adoptată joi, de Guvern, aduce o creștere substanțială majoră pentru multe pensii. În acest context, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat exemplul unui bărbat, profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia va ajunge la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună.

Daniel Baciu, despre pensia unui dascăl
Daniel Baciu, despre pensia unui dascăl

„Această formulă de calcul este cea mai mare noutate și acest lucru a fost agreat și de către Comisia Europeană pentru că acele puncte de fidelitate te stimulează să rămâi în câmpul muncii.

Citește și: Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat. Marcel Ciolacu: „Vor fi două majorări de pensii în 2024”

Acest puncte acordate sunt foarte importante, sunt substanțiale și cresc foarte mult pensia.

Dacă nu aplicam aceste puncte de fidelitate și rămâneam pe vechea formulă de calcul, pensia acestui profesor ar fi fost mult mai mică. Aceste puncte de fidelitate fac diferența”, a spus Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Cum să îți calculezi pensia

Formula pentru calcularea pensiilor: VPR x Numărul total de puncte.
VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Ministrul muncii a explicat, la Antena 3, cum vor crește pensiile dând și un exemplu. Plecând de aici, oricine își poate afla pensia adunându-și punctele de referință pe care le va înmulți cu 81 de lei.

Ce înseamnă fiecare dintre variabile:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 25 de ani, primești 25 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Este un fel de bonus care acordă astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Ai mai putea citi: 20 milioane EURO de la AFIR. Cum se obțin banii prin noua schemă de finanțare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult