- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensie anticipată: categoriile de angajați care vor fi penalizați dacă se pensionează înainte de împliniea vârstei standard. Singura categorie pentru care nu există penalizare în caz de pensionare anticipată

24 Apr, 17:48 • Stefan Simion
Noua lege a pensiilor cuprinde două prevederi importante: majorarea stagiului minim de cotizare în funcție de evoluția speranței de viață din România și eliminarea pensiei anticipate fără penalizări.
Pensie anticipată: categoriile de angajați care vor fi penalizați dacă se pensionează înainte de împliniea vârstei standard. Singura categorie pentru care nu există penalizare în caz de pensionare anticipată

Pensie anticipată înseamnă încheierea perioadei de activitate cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, stagiul de cotizare fiind cu cel puţin 8 ani mai mare decât perioada completă de cotizare prevăzută de lege. Vârsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare se stabilesc în raport de data nașterii.

Pensie anticipată: condiții de acordare

Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. Începând cu anul 2035, femeile și bărbații urmează să iasă la pensie la pensie la aceeași vârstă, adică 65 de ani.

Angajatul care dorește să se pensioneze anticipat trebuie să știe că va fi penalizat în funcție de perioada care ar fi rămas până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

Citeste si O nouă perioadă luată în calcul la pensie. Simona Bucura Oprescu și Daniel Baciu dau vestea anului 2024

Cum se stabilește cuantumul pensiei anticipate

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

pensie anticipată

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută mai sus nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

În momentul în care vârstnicul pensionat anticipat ajunge la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.

Cine poate ieși mai devreme la pensie, fără penalizare

O singură categorie de angajați se mai pot pensiona anticipat, după noua lege, fără să plătească penalizare. Este vorba despre bărbații care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Citeste si Dispare un tip de pensie în România. Se întâmplă la 1 septembrie 2024

Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii, la Antena 3

De pensie anticipată pot beneficia și românii care au un stagiu de cotizare de 35 de ani, însă aceștia vor fi penalizați.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult