- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Ce categorii de pensionari pot solicita recalcularea pensiilor. Cele 3 situaţii în care este posibilă recalcularea drepturilor băneşti

17 Mar, 13:55 • Stefan Simion
Pensii 2023. În perioada următoare, pensionarii nemulțumiți de drepturile pe care le încasează pot solicita recalcularea pensiilor. Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, dă, însă, asigurări că nicio pensie nu va scădea după recalculare.
Pensii 2023. Ce categorii de pensionari pot solicita recalcularea pensiilor. Cele 3 situaţii în care este posibilă recalcularea drepturilor băneşti

Pensii 2023. La recalcularea pensiilor au dreptul doar pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, de recalculare mai pot beneficia și cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare, amânând ieșirea la pensie peste vârsta stabilită prin lege.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, prevede articolul 107 din Legea Pensiilor.

Pensii 2023. În ce situații se poate cere recalcularea pensiei

Potrivit legii menţionate anterior, drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • În primul rând, acest lucru este posibil prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei;
  • În al doilea rând, pensia poate fi recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;
  • Solicitantul depune documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.
Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Dacă procedura va dura mai mult, iar decizia cu noua pensie va fi eliberată după mai multe luni,  pensionarii îşi vor primi banii retroactiv.

Daniel Baciu a precizat că abia în 2024, românii ar putea primi pensiile recalculate. Totodată, șŞeful Casei de Pensii a mai spus că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să-și primească banii înapoi, așa cum a decis CCR.

Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.  Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, potrivit România TV

Citeste si Noua lege a pensiilor speciale trebuie să fie implementată în această lună. Ministerul Fondurilor UE explică ce se întâmplă dacă termenul nu este respectat

Pensii 2023. Documentele necesare recalculării pensiei

Persoanele care solicită recalcularea pensiei trebuie să depună la Casa teritorială de Pensii de care aparțin următoarele documente:

  • cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei;
  • cuponul de pensie;
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Citeste si Pensii 2023. Se dau banii înapoi de la stat. Românii vor primi bani de la Fisc înainte de pensie

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult