- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Prevedere controversată în noua lege a pensiilor: ce este „certificatul de viaţă”, documentul pe care o anumită categorie de pensionari va trebui să-l depună de două ori pe an

18 Nov, 15:38 • Stefan Simion
Pensii 2024. În noua lege a pensiilor care se află în procedură de adoptare la Parlament apare o prevedere care a generat dezbateri aprinse: obligaţia pensionarilor care locuiesc în străinătate și care primesc o pensie plătită de statul român de a transmite către Casele Teritoriale de Pensii un "certificat de viață".
Pensii 2024. Prevedere controversată în noua lege a pensiilor: ce este certificatul de viaţă, documentul pe care o anumită categorie de pensionari va trebui să-l depună de două ori pe an

Pensii 2024. „Certificatul de viață” trebuie depus de două ori pe an, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie.

Pensii 2024. Ce este „certificatul de viaţă” şi cine are obligaţia să+l depună la casele de pensii

Iată ce prevede noua lege a pensiilor referitor la „certificatul de viață”:

(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.

Citeste si Legea pensiilor. Au fost admise 43 de amendamente în urma adoptării acesteia!

(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

Pensii 2024

(7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

(8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

(9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.

Pensii 2024. Cum vor creşte pensiile

Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat modul în care vor creşte pensiile. 5 milioane de vârstnici vor beneficia de majorări.

În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.

Citeste si Pensia uriaşă încasată de la statul român de Ion Ţiriac. Ilie Năstase primeşte de opt ori mai puţin!

Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a punctat Daniel Baciu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult