- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 2 martie 2024. Șoferii pot cumpăra motorină mai ieftină în weekend! 

02 Mar, 14:36 • Fundeanu Madalina
Scad prețurile carburanților în weekend! Câți bani vor scoate șoferii din buzunare pentru a-și alimenta mașinile astăzi, 2 martie 2024.
Preț carburanți, 2 martie 2024. Șoferii pot cumpăra motorină mai ieftină în weekend! 

Scad prețurile carburanților în weekend! Petrom a ieftinit și motorina după ce, pe 1 martie, a redus prețul benzinei cu 2 bani pe litru. A fost prima reducere de preț după o serie de 13 scumpiri începute pe 18 ianuarie 2024. De la acea dată, prețurile au crescut cu 55 de bani pe litru în cazul benzinei și cu 42 de bani pe litru în cazul motorinei, conform Economedia.

Prețuri mai mici pentru carburanți în acest weekend

Ieftinirea aplicată motorinei la miezul nopții, conform Monitorul Prețurilor, este de 4 bani pe litru.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează sâmbătă, 02 martie 2024, următoarele prețuri: 7,15 lei pentru un litru de benzină standard și 7,52 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Potrivit peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard este cuprins între 7,10 lei și 7,16 lei pe litru. În cazul motorinei standard, prețurile variază între 7,50 lei și 7,53 lei pe litru.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioadă, România se află pe locul al 4-lea in Uniunea Europeana în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria, Cipru și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 5 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cipru, Cehia și Malta.

Citește și: Când vor putea românii să circule pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești. CNAIR a deblocat contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 3

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și alte știri: Avertisment de la Banca Mondială! Companiile de stat din România angajează prea mulți oameni