- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prime de Paşte 2023. Ce categorie de angajaţi vor primi 1.880 de lei înainte de Sărbătorile Pascale

29 Mar, 16:38 • Stefan Simion
Angajaţii Complexului Energetic Oltenia vor primi bonusuri semnificative înainte de Paşte. Este vorba despre aproximativ 12.000 de angajaţi, mineri şi energeticieni, care vor primi 1.880 de lei.
Prime de Paşte 2023. Ce categorie de angajaţi vor primi 1.880 de lei înainte de Sărbătorile Pascale

Prime de Paşte 2023. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de trei prime, după cum a declarat liderul sindicatului Mine Energie Oltenia.

Prime de Paşte 2023. Cine va primi 1.880 de lei înainte de Sărbătorile Pascale

Prime de Paşte 2023. „La nivelul Complexului Energetic Oltenia acordăm 3 prime. De Paște, de Crăciun și de ziua meseriei. Mai avem și cota de combustibil. Aproximativ 1880 de lei net o să primească în mână angajații companiei energetice. Din partea sindicatului, doar la nivel de structuri sindicale o să primească oamenii, în rest, organizăm acțiuni sportive în general”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Vineri, conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a prezentat liderilor sindicali bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pe anul 2023. Administrația a propus o majorare salarială cu 14% a salariilor minerilor și energeticienilor. Potrivit președintelui Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, asta înseamnă 1387 de lei brut pe lună.

“Au dat un proiect de buget federațiilor în care sunt trecute, în funcție de producția de energie, o chestie minimă și una maximală de 6,8 terawați a creșterilor salariale în 2023 față de 2022. Există promisiunea că luni va pune la dispoziție un buget care să ia în calcul o producție de energie de 7,3 terawați, care va fi ceva mai mare și creștere salarială față de ce este în acest buget. În acest buget pe chestia maximală este o creștere de 14%.

Citeste si Vacanță all-inclusive de Paște! Destinația perfectă și accesibilă pentru toate buzunarele, la doar 200 de euro

Toate federațiile au cerut să fie o creștere cel puțin ca cea de anul trecut, asta presupune să fie undeva la 20% creșterea veniturilor. Acest 14%, cu bonificații, cu prime, este undeva la 1387 de lei pe lună, per salariat brut. Noi vom negocia. Ni s-a propus atât, ca să ajungem la ce a fost anul trecut, trebuie să avem o creștere undeva la 20% cel puțin”, spune Constantin Mitrescu.

Şanse mari ca salariile angajaţilor Complexului Energetic Oltenia să nu fie majorate

Președintele Sindicatului ”Solidaritatea 2013”, Nicu Bunoaică, este, însă, pesimist referitor la majorarea salarială. Acesta este convins că liderii federațiilor nu vor reuşi să convingă factorii de decizie să mărească salariile angajaţilor.

Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați. Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați. Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie.

Citeste si Tichete cadou de Paște în 2023. O parte din angajați primesc 300 de lei bonus pe lângă salariu

Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar. Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, spune liderul sindical.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult