- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primul oraş mare din România care renunţă la luminiţele de Crăciun: „Pentru un consum cât mai mic de electricitate”

08 Nov, 13:59 • stefan.vlad
Primul oraş mare din România care renunţă la luminiţele de Crăciun este Arad. Municipiul va avea iluminat festiv doar în zona centrală şi în principalele sensuri giratorii, iar administraţia va folosi doar instalaţii cumpărate în anii trecuţi şi doar cu becuri LED, pentru a se face economii la energia electrică.
Primul oraş mare din România care renunţă la luminiţele de Crăciun: Pentru un consum cât mai mic de electricitate

Primul oraş mare din România care renunţă la luminiţele de Crăciun. Municipiul Arad are în vedere un program de funcţionare a luminiţelor decorative, posibil până la miezul nopţii. Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, marţi, că niciun echipament nou sau instalaţii de iluminat nu au fost cumpărate în acest an pentru decorarea oraşului cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar în cartiere nu vor mai fi montate ghirlande luminoase.

Citeşte şi: Soluția inedită pe care a găsit-o Nicușor Dan pentru a lumina sărbătorile bucureștenilor gratis. Primarul cere luminițe de Crăciun de la firmele private

Primul oraş mare din România care renunţă la luminiţele de Crăciun

În acest an se vor folosi doar decoraţiuni achiziţionate în anii anteriori şi doar cele care au becuri economice, pe bază de LED. Spre deosebire de anii anteriori, iluminatul festiv va funcţiona doar în zona centrală a oraşului, adică pe bulevardul Revoluţiei, dar şi în cele mai circulate sensuri giratorii.

Pentru un consum cât mai mic de electricitate, se propune inclusiv un program de funcţionare a iluminatului festiv, după modelul pe care l-am aplicat în cazul iluminatului arhitectural din oraş, care acum funcţionează până la ora 23.00.

Probabil că iluminatul de sărbători va funcţiona până la miezul nopţii, dar o decizie va fi luată împreună cu consilierii locali”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, pemtru Agerpres.ro.

În acest an, bradul din faţa Palatului Administrativ va fi pentru prima dată unul artificial, cumpărat cu aproximativ 100.000 de euro. Acesta are o înălţime de 20 de metri. Administraţia locală consideră că investiţia în acest brad din plastic va fi recuperată în câţiva ani şi nu va mai fi necesară sacrificarea unor brazi care au avut nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la o astfel de înălţime.