- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rabla pentru electrocasnice se schimbă! Marcel Ciolacu are planuri mari. Ce își vor putea cumpăra românii cu aceste vouchere

02 Nov, 14:16 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu a vorbit despre modificarea programului Rabla pentru mașini, afirmând că nu este de acord ca persoanele care beneficiază de acest voucher pentru a-și achiziționa mașini scumpe. Acum, premierul României își apleacă atenția către programul pentru electrocasnice.
Rabla pentru electrocasnice se schimbă! Marcel Ciolacu are planuri mari. Ce își vor putea cumpăra românii cu aceste vouchere

Marcel Ciolacu, liderul PSD și actualul Prim-Ministru al României, a afirmat că își dorește să aducă schimbări în Programul Rabla, cu accent pe aspectul ecologic. Mai specific, el dorește să reducă nivelul de venit necesar pentru a beneficia de acest program la o sumă care încă nu a fost precis determinată.

Citește și: Altex, planuri mari pentru 2024. Compania va deschide un magazin inedit, pe trei niveluri, dar și un nou centru logistic

Scopul acestei revizii propuse de Marcel Ciolacu este acela de a sprijini industria auto internă, mai ales având în vedere că în România există producători de mașini populare, precum Dacia și Ford, care furnizează vehicule în această categorie.

„Vreau introducerea criteriului verde. Să luăm un exemplu: Am fonduri, să zicem așa ca idee, pentru Rabla, 10 lei. Dar am solicitări de 20 de lei. În primul rând, la instituțiile de stat, voi pune criteriul verde. Eu, stat, nu pot să cumpăr decât prin licitație. Rabla este și la instituțiile publice. Băgăm criteriul verde și ce facem mai exact? Întâi vin Dacia și Ford la licitație. Au criteriul verde, au punctaj mai bun. Și în Germania este la fel. Cât despre persoanele fizice… să zicăm că am 7 lei, dar am solicitări de 15 lei. Voi pune ca la mașinile electrice, adică acolo este un prag până la 75.000 euro, îl voi mai scădea și voi face un preț mediu la celelalte mașini. Peste o valoare anume – vom vedea ce valoare – nu mai dai Rabla. Nu poți să dai voucher la o mașină de 200.000 euro. Nu poți primi voucher pentru o mașină atât de scumpă. În acest fel, triez și prioritizez solicitările la Rabla”, a spus premierul pentru DC News.

Marcel Ciolacu încurajează produsele românești

„Același lucru îl fac și la electrocasnice. Și instituțiile cumpără radiouri, televizoare. Nu te mai duci și cumperi orice… Se produc în România, ai criteriul verde? Întâi le cumpăr de aici, din România. Avem Arctic, da? Avem frigiderul pe criteriul verde? Acela este prioritar. Solicitările oricum sunt mai multe de câți bani am eu la buget. Și astfel stimulez ca oamenii să cumpere românește”, ne-a mai zis Marcel Ciolacu.

Prin intermediul Programului Rabla, Guvernul încurajează modernizarea parcului auto din România și reducerea nivelului de poluare. Acest program este structurat în două componente: Rabla Clasic și Rabla Plus.

Programul Rabla funcționează pe baza acordării unei subvenții în valoare de 7.000 de lei pentru eliminarea unei mașini vechi sau de 10.000 de lei pentru casarea a două vehicule uzate. Aceste subvenții pot fi utilizate doar în scopul achiziționării unei mașini noi care respectă limitele de emisii de maxim 155g CO2/km conform standardelor WLTP. Fiecare achiziționare de autoturism nou poate implica utilizarea a maximum două subvenții Rabla.

Citește și: Daniel Baciu, anunțul momentului în România: „Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la această valoare”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult