- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raed Arafat, noi declarații despre incendiul de la Colectiv. „Dacă mă simțeam vinovat, plecam”

05 Nov, 19:04 • Bumbeneci Diana
Raed Arafat a ieșit public cu noi declarații legate de tragicul eveniment care a avut loc pe 30 octombrie 2015 la Colectiv. Acesta a vorbit despre motivele pentru care nu se simte vinovat.
Raed Arafat, noi declarații despre incendiul de la Colectiv. Dacă mă simțeam vinovat, plecam

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că nu are de ce să se simtă vinovat pentru incendiul de la Colectiv din 2015.

Arafat, declarații despre incendiul de la Colectiv

Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun – că am făcut tot posibilul să lucrez şi să fac toată treaba ca să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu n-am de ce să mă simt vinovat că câteva personaje au îndreptat atacul pe tot sistemul de urgenţă. Da – au fost probleme pe partea de prevenire – dar şi aici vreau să spun – am început să modificăm legislaţia înainte de Colectiv, să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului. Hotărârea de Guvern de aplicare a legislaţiei a ieşit imediat după Colectiv„, a spus Arafat, la Prima TV.

Ai mai putea citi și: Premierul Ciucă, declarații despre pensii și salarii, după finalul vizitei la Bruxelles. „Să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15% și cu salariul minim la 3.000 lei”

Raed Arafat a mai explicat și că legislaţia pe partea de prevenire şi pe impunerea unor reguli mai stricte a fost începută cu câteva luni înainte de Colectiv şi s-a reuşit modificarea legii, dar că „toate astea se pierd când unele voci sunt puternice şi vorbesc continuu pe social media” – lucru care s-a întâmplat în România chiar și pe timpul pandemiei de coronavirus.

Raed Arafat, noi declarații despre incendiul de la Colectiv. "Dacă mă simțeam vinovat, plecam"
Raed Arafat, noi declarații despre incendiul de la Colectiv. „Dacă mă simțeam vinovat, plecam”

Eu n-am nicio teamă să-mi zic părerea – şi am mai auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu – nu controlori de la Corpul de Control al premierului care au venit şi au făcut treaba, care erau jurişti – habarnişti despre sistemul de urgenţă. Raportul Corpului de Control venea cu foarte multe chestii lipsite de orice adevăr – să luăm exemple: cu intervenţia sub medie – când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul următor a fost ‘nu, că noi am evaluat’. (…) Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu – juristă dintr-un birou şi să vii cu părerea că intervenţia e sub medie„, a mai spus Arafat.

Şeful DSU a adăugat că „nu trebuie să treacă foarte mult ca să explicăm şi noi ce am făcut şi să vedem, să luăm din nou raportul Corpului de Control de atunci şi să vedem modul în care s-a scris, ce au scris în el, pe ce bază au scris, poate merită discutat cu cei care l-au scris”.

După părerea sa, Raed Arafat consideră că multe lucruri scrise în raport nu erau bazate pe fapte, pe realitate. El spune că „erau bazate pe impactul mediatic, impactul emoţional şi faptul că cineva trebuia să dovedească că totul a mers prost”.

Noi am mobilizat 63 de ambulanţe, am mobilizat personal, UPU-rile – ordinul care s-a dat ca bolnavii să se împrăştie pe toate UPU-rile a salvat vieţi. În afara primelor 26 de decese, la faţa locului, şi unul singur pe parcursul transportului la Spitalul Universitar, în primele ore n-au mai fost decese deloc – au existat 88 de pacienţi intubaţi, ventilaţi, (…) nu se poate minimaliza tot ce s-a făcut pentru că unul sau doi sau trei habarnişti în domeniu au comentat”, a afirmat Arafat.

Acesta a mai explicat că subiectele emoţionale sunt exploatate cel mai mult şi au pe seama lor cele mai multe fake-news-uri şi „folclor”. Cu toate acestea însă, după cum consideră Arafat, dacă evenimentele sunt analizate la rece, e posibil să apară alte informații și puncte de vedere.

Amintim că incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult