- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reacția lui Nicușor Dan cu privire la sutele de blocuri care nu au apă caldă și căldură: ”Suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău.”

20 Oct, 22:51 • Cornel Ghimeșan
Problema apei calde și a căldurii în București a fost și este discutată de ani de zile, însă situația rămâne neschimbată, iar bucureștenii au ajuns în pragul disperării.
Reacția lui Nicușor Dan cu privire la sutele de blocuri care nu au apă caldă și căldură: ”Suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău.”

Lipsa apei calde în Capitală pare să fie o problemă care nu se apropie nicodată de sfărșit. În această săptămână peste o mie de blocuri din București nu au avut apă caldă. Termoenergetica anunța printr-un comunicat de presă faptul că se desfășoară lucrări de remediere ala avariilor apărute pe mai multe conducte de termoficare, dar și lucrări de finalizare a unor reparații începote anterior în București.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii, bucureștenii aflau că Termoenergetica va începe livrările de agent termic și ar putea avea căldură în case. Încălzirea instalațiilor va începe progresiv, iar probele vor începe cu blocurile din apropierea CET-urilor. Cu toate acestea, chiar și autoritatea se așteaptă la avarii, dat fiind că sistemul de instalații este foarte sensibil.

Alte articole: Facturi la gaze cu până la 66% mai mari decât iarna trecută. Sumele uriaşe pe care ar putea să le scoată din buzunar românii în sezonul rece

În tot acest context, fostul director RADET, Radu Opaina, în prezent director al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, face declarații sumbre cu privire la situația în care se află Capitala. Acesta a afirmat că acum este mai rău decât era pe vremea lui Ceaușescu, când nu exista căldură în apartamente.

„Este mai rău ca acum 30 de ani. E mult mai rău ca acum 30 de ani. Acum, și fără căldură, și fără apă caldă, și cu banii luați.”, a declarat Opaina

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, rămâne totuși optimist, și declară ca această iarnă va fi trecută mai ușor decât cea de anul trecut și că problemele legate de căldură vor fi mai mici, pentru că au fost făcute revizii și Bucureștiul va avea o centrală în plus care ar trebui să funcționeze până la Crăciun.

”Trebuie să privim în perspectivă şi suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău. Iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută şi asta pentru că am făcut reparaţii, am deschis şantiere, o să avem o centrală în plus care va funcţiona înainte de Crăciun, pentru că Bucureştiul este dezechilibrat, are două mari CET-uri în sud, două în vest şi mai avea două în nord-est care au fost desfiinţate.
Punem una provizorie în loc nu aşa de mare cum ar trebui ca să le compensăm pe cele două, dar va ajuta. Reviziile care vizează CET-ruile se fac în cursul verii şi am avut întreruperi de furnizare în cyrsul verii. În cursul iernii, toate CET-ruile din Bucureşti, cele 4 mari şi cele mici sunt programate să funcţioneze continuu şi când nu va fi apă caldă şi căldusă sau când nu va fi suficientă, se va datora unei avarii”, a declarat Nicuşor Dan.
Reacția lui Nicușor Dan cu privire la sutele de blocuri care nu au apă caldă și căldură: ”Suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău.”
Reacția lui Nicușor Dan cu privire la sutele de blocuri care nu au apă caldă și căldură: ”Suntem în fiecare zi puţin mai bine decât în ziua precedentă, după ce 15 ani am fost mai rău.”
De asemenea, Nicușor Dan a mai adăugat faptul că pierderile de apă din sistem sunt mai puține decât anul trecut și că se lucrează pentru diminuarea lor.
”Există un indicator care este singur, care arată câtă apă pierzi. Pe această reţea care are 1.000 de km. Cu câtă apă pierzi mai mult, cu atât înseamnă că ai găuri mai multe şi cu atât presiunea care trebuie să ajungă la bucreşteni e mai mică. Şi temperatura implicit. Acest indicator acum câţiva ani era la 24 la sută, în 2020 a fost cea mai rea, cu 27 la sută, noi am reuşit să îl scădem un pic, am ajuns la 36 la sută. Trebuie să ajungem înapoi, cel puţin la 25. Asta necesită timp, dar cel puţin ştim în ce  direcţie merg. În fiecare lună pierdem  mai puţină apă decât luna precedentă din anul trecut”, a declarat edilul.

Cât va costa căldura în Capitală

Primarul general al Capitalei se laudă cu faptul că bucureștenii se vor bucura de cel mai mic preț din țară la energia termică.Nicușor Dan a afirmat faptul că bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru energia termică și că prețul gigacaloriei va rămâne la 350 de lei. Deși prețurile la energie au crescut exponențial, locuitorii din capitală vor plăti același preț ca în anul precedent pentru căldură, iar diferența de preț va fi suportată de Primăria Capitalei. Primarul general al Capitalei susține că 350 de lei este prețul cel mai mic din țară.
”Răspunsul o să îl avem la 1 noiembrie, în ceea ce priveşte preţul total al gigacaloriei. În momentul de faţă, preţul este 860 de lei, primăria plăteşte 510, cetăţenii 350. Nu există nicio intenţie de a majora acest preţ, pentru cetăţeni. În ceea ce priveşte preţul pe care bucureştenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 346 lei cu TVA, aşa cum este acum, orice s-ar întâmpla. Trebuie spus că există o decizie corectă a Guvernului de a plafona, pe  parcursul acestei ierni, preţul la furnizarea gazelor pentru populaţie, inclusiv cele care sunt în sistem centralizat. Deci din punctul ăsta de vedere, din noiembrie, până în martie, suntem acoperiţi”, a declarat Nicuşor Dan.
Cu toate acestea, Radu Opaină este îngrijorat de faptul că pe de-o parte problemele din sistem și pe de altă parte prețurile totuși foarte mari la energie, îi vor împinge pe cetățeni către instalații de încălzire improvizate, care sunt extrem de periculoase.

„Vom trece la metoda lemne. Sunt localități în România, acolo unde dacă mergem să vizităm la parterul blocurilor, vedem numai magazine pentru lemne și pentru cărbuni. I-am întrebat, se încălzesc cu lemne și cărbuni în apartamente. Își fac sobe improvizate, pentru că blocurile nu au aerisiri.

Improviziația înseamnă să te uiți non-stop la ea, pentru că altfel iei foc. Românul este atent non-stop la viața cu toate cele, nu doar la asta (la improvizație – n.r.), și uită. Adoarme cu aragazul deschis, uită să deschisă ușița la sobă…. Doamne ferește!”, a declarat Radu Opaina 

Citește și: Vești bune pentru români. Începând de luni se reia circulația tramvaiului 1 între cartierul Drumul Taberei și Piața Victoriei

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult