- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record! România a exportat cereale și preparate pe bază de cereale în valoare de 293,8 milioane euro. Date oficiale INS

25 Apr, 10:56 • Lupu Alexandra
Rezultate record pentru România! Exportul de cereale și preparate pe bază de cereale atinge o sumă record în 2023.
Record! România a exportat cereale și preparate pe bază de cereale în valoare de 293,8 milioane euro. Date oficiale INS

România a exportat cereale și preparate pe bază de cereale în sumă de 293.8 milioane de euro, în prima lună a acestui an, relatează profit.ro. Așa cum arată datele transmise de INS, rezultatul este în scădere cu 25.5% comparativ cu perioada similară din 2022.

293,8 milioane euro din exportul de cereale

Datele centralizate de INS arată că România a obținut 293,8 milioane euro din exportul de cereale și al preparatelor pe bază de cereale, în prima lună a acestui an. În comparație cu perioada similară din 2022, este identificată o scădere de 25.5%.

Pe de alte parte, România a importat cereale și preparate de 185.8 milioane de euro în ianuarie 2023. Din acest punct de vedere, în comparație cu perioada similară din 2022, se înregistrează o creștere de 84.8%.

Astfel, excedentul comercial din această secțiune de produse se situează la 108 milioane de euro în ianuarie. Mai mult decât atât, potrivit datelor transmise de INS, exporturile de porumb au fost realizate în sumă de 135.348 milioane de euro, iar cele de grâu și meslin ating valoarea de 109.7. Totodată, s-au importat semințe de floarea soarelui în valoare de 44.121 milioane de euro și porumb în sumă de 84.936.

Vezi și: Petre Daea se așteaptă la o situație dificilă în România, după ce multe țări europene au închis granițele pentru importurile ucrainene. Măsurile anunțate de ministrul Agriculturii

Cereale
Cereale

În ceea ce privește criza cerealelor, ultimele informații arătau că MAE solicită un acord de suspendare temporară a exporturilor din Ucraina. Așa cum am relatat într-o știre anterioară, social-democrații și-au exprimat încrederea față de MAE, în ceea ce privește activarea măsurii de salvgardare accelerată.

Totodată, reprezentanții aveau în vedere suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene, în țările membre care s-au arătat profund afectate de cerealele din Ucraina. În același timp, Nicolae Ciucă a informat în urmă cu puțin timp că se vor implementa noi măsuri preventive, dar la fel de bine, finanțări pentru fermieri.

Șefii de guvernare din mai multe țări au trimis o scrisoare către Comisia Europeană, printre care și România. Au cerut reluarea dialogului tehnic între instituția menționată și ministerele Agriculturii din statele care au suferit cele mai multe pierderi în urma fluxului crescut de cereale ucrainene ieftine.

„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene.

Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului.

De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citește și despre: Prima zi de Paște vine cu vești excelente pentru țară! Record în economia românească! România a ajuns la valori rar întâlnite în exporturile de energie electrică