- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reforma pensiilor, uitată în sertarele guvernanților! România riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR

07 Jun, 16:50 • Constantin Cristina
Reforma pensiilor a rămas abandonată de către guvernanți în comisiile parlamentare. Legea trebuia adoptată până la noi schimbările premierilor, însă zace de zile întregi neatinsă.
Reforma pensiilor, uitată în sertarele guvernanților! România riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR

Guvernanți au uitat de reforma pensiilor speciale, lege care trebuia discutată și adoptată înainte de schimbările premierilor, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Marcel Ciolacu nu renunță la reforma pensiilor speciale! Liderul PSD: „Ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”

Reforma pensiilor, uitată în sertarele guvernanților! România riscă să piardă trei milioane de euro din PNRR

Tot ce au făcut parlamentarii a fost să amâne din nou discuțiile cu privire la proiect, fiind lăsată de izbeliște de zile întrebi în Comisia pentru muncă. Amânarea a fost făcută pe motiv că sunt așteptate mai multe răspunsuri, atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea Ministerului Finanțelor.

Mai mult, ar putea fi eliminate și pensiile diplomaților, funcționarilor publici parlamentari și personalul de specialitate judiciar. Proiectul legislativ are în vedere supraimpozitarea pensiilor cu 30% a părții de necontributivitate, dar și creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani.

Reforma pensiilor speciale
Reforma pensiilor speciale

Deși legea trebuia să fie discutată în cursul acestei săptămâni, sursele politice spun că țara noastră urmează să primească un răspuns din partea Comisiei Europene până la finele săptămânii în curs. Dacă România nu va îndeplini pe deplin cerințele necesare pentru desființarea pensiilor speciale, țara riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR.

De asemenea, în urmă cu 10 zile, Marius Budăi a vorbit și despre reforma pensiilor speciale.

„Există un calendar etapizat. Am reusit sa avem o discutie constructiva cu Comisia Europeana privind ce avem de facut. Amendamentul este gata, probabil ca liderii Coalitiei in acest weekend vor lua o decizie si luni o vom face publica. Un calendar etapizat, asa cum se intampla in sistemul public de pensii. Cred ca luni vom avea decizia finala. Categoric vorbim de aprobarea imediat urmatoare.

Pensiile primarilor nu sunt inca intrate in plata. Au fost discutii si in privinta acestor aspecte. Se vor vedea in discutii urmatoare. La fel si ale parlamentarilor. Aceste legi nu vor fi incluse in PNRR”, a mai spus Marius Budai.

Alte articole: Știrea zilei despre creșterea salariilor și reforma pensiilor! Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Categoric vorbim de aprobarea imediat următoare”