- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Relansare economică a statelor membre UE din Europa de Est! România a reușit să înfrunte provocările externe!

14 Nov, 11:56 • Oprea Alina
Evoluția economică a statelor membre ale Uniunii Europene, partea estică, se află într-o poziție de relansare. În aceeași situație se află și România, care a reușit să înfrunte câteva dntre obstacolele externe
Relansare economică a statelor membre UE din Europa de Est! România a reușit să înfrunte provocările externe!

A fost o perioadă dificilă din punct de vedere economic pentru statele membre ale Uniunii Europene, astfel intrând într-o relansare economică fragilă, datorită diminuării inflației care îo încurajează pe consumatori să înceapă să cheltuie din nou, potirvit celor transmise de către Bloomberg.

Ai putea fi interesat și de: Ce credite pot lua românii care au salariul minim pe economie. Băncile care oferă astfel de credite au condiţii diferite

Situația economică UE

Bloomberg a intervievat câțiva analiști, care au estimat că perioada iulie-septembrie 2023 a fost cea care a marcat ieșirea din recesiune tehnică în cazul Ungariei. În același timp, economia Poloniei a înregistrat un avans de 1,9%, fiind desemnată cea mai bună performanță de la începutul anului. Trimestrul al treilea a fost cel care a poziționat România într-o expansiune, cu o creștere economică de 0,4%, comparativ cu trimestrul precedent, în timp e PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze un avans de 0,3%.

Situația economică UE
Situația economică UE

„Putem vorbi de o uşoară revenire în regiune, dar nu de o relansare solidă. Mediul extern nu este foarte prietenos pentru creştere”, a comunicat Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank AG în Viena, potrivit ziare.com.

Evoluția situației României!

Situația României a fost, deseori, în dificultate, însă, la momentul actual, aceasta a reușit să contracareze o parte din provocările externe pe care le-a întâmpinat prin urgentarea unor proiecte întârziate de infrastructură precum autostrăzi și modernizări de spitale, în încercar4ea de a bsorbi cât mai multe fonduri posibile din bugetul UE pe perioada 2014-2020. Implementarea reformelor cerute în cadrul planului european de relansare au fost instituite, de către guvernul de coaliție, ca fiind o prioritate. Este foarte probabil ca acest program să denote deblocarea unor fonduri europene suplimentare pentru administrația publică. Totodată, investițiile au fost un motor important de creștere în precedentele două trimestre.

Băncile centrale din Budapesta și Varșovia au fost determinate de reducerea presiunii prețurilor să înceapă să reducă dobânzile, iar Cehia urmează să facă același lucru după o contracție economică neașteptată. Totuși, foarte important de menșionat este faptul că situația economică va rămâne incertă în condițiile în care inflația ar urma să se reducă lent în următoarele luni. În plus, sectorul manufacturiere începe şi el să se resimtă de pe urma diminuării cererii din zona euro, un important partener comercial.

Ai putea fi interesat și de: Michael Spence, profesor emerit de economie: „Generația Baby Boom de după 1945 a ajuns la vârsta pensionării și părăsește forța de muncă, dar continuă să consume.”