- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 31 octombrie. BNR anunță că scad ratele românilor. Despre ce credite este vorba

31 Oct, 11:39 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță un nou indice ROBOR. Scad ratele românilor.
ROBOR 31 octombrie. BNR anunță că scad ratele românilor. Despre ce credite este vorba

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,34%, de la 6,35%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,42%, de la 6,44%.

ROBOR 31 octombrie

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

Vezi și: Mugur Isărescu confirmă situația gravă în care se află românii. „Sunt preocupări continue dedicate acestui subiect”

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

IRCC vs ROBOR

La ora actuală, conform ultimelor analize, se pare că românii care au un credit ipotecar de echivalentul a circa 70.000 euro (350.0000 lei), pe o perioadă de 30 de ani, legat de IRCC au rămas cu 6.000 de lei în buzunar în ultimul an faţă de cei cu un ipotecar cu aceeaşi valoare şi maturitate, dar legat de ROBOR, conform calculelor ZF pe baza simulărilor transmise de Raiffeisen Bank.

Poți citi: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult