- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 8 mai. BNR aduce schimbarea momentului pentru toți românii cu credite în lei

08 May, 11:07 • Bumbeneci Diana
Banca Națională anunță ROBOR 8 mai. Sunt vizați românii cu creditele în lei.
ROBOR 8 mai. BNR aduce schimbarea momentului pentru toți românii cu credite în lei

ROBOR 8 mai aduce schimbări pentru românii cu credite în lei. Banca Națională a României anunță ce se întâmplă astăzi, după ce ieri a avut loc prima modificare, după mai bine de 2 săptămâni, cu privire la indicele ROBOR.

ROBOR 8 mai

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. De partea cealaltă, indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6,07%, de la 6,06%.

Vezi și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România

ROBOR 8 mai
ROBOR 8 mai

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR și IRCC (Indicele Robor și Indicele Robor la 3 luni) sunt ambele referințe utilizate pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile în lei în România, dar există diferențe semnificative între ele.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate): ROBOR reprezintă rata la care băncile comerciale din România sunt dispuse să împrumute bani între ele în lei pe termen scurt. Este calculat ca o medie aritmetică a dobânzilor oferite de un grup de bănci comerciale pentru împrumuturile în lei pe o perioadă de timp specificată (de exemplu, 1 lună, 3 luni, 6 luni etc.). ROBOR este influențat de oferta și cererea de credit în piață, de politica monetară a Băncii Naționale a României și de alte factori macroeconomici.

IRCC (Indicele Robor la 3 luni calculat și publicat de Banca Națională a României): IRCC este o versiune reglementată și mai transparentă a ROBOR, introdusă pentru a aduce mai multă stabilitate și predictibilitate în piața financiară românească. Este calculat ca o medie ponderată a dobânzilor practicate de un număr select de bănci comerciale pentru împrumuturile în lei pe o perioadă de 3 luni. IRCC este monitorizat și reglementat de Banca Națională a României, iar dobânzile sunt actualizate în fiecare zi lucrătoare.

Principala diferență între cele două este că IRCC este controlat și monitorizat de Banca Națională a României, ceea ce îi oferă o mai mare transparență și credibilitate în comparație cu ROBOR, care este influențat de acțiunile băncilor comerciale. De asemenea, IRCC a fost introdus pentru a reduce riscul de manipulare a ratei dobânzii și pentru a aduce mai multă stabilitate în piața financiară din România.

Poți citi și: Cristian Popa: BNR ar putea amâna reducerea dobânzii în mai 2024. Inflația și riscurile rămân ridicate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult