- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Roboții pentru muls vacile au ajuns în România! Un fermier din Făgăraș apelează la tehnologie din cauza lipsei de forță de muncă

16 Nov, 21:12 • Cornel Ghimeșan
Un fermier din Făgăraș disperat din cauza deficitului de forță de muncă din zootehnie a ajuns să apeleze la roboți pentru a își mulge vacile. Se pare că vacile sunt mai mulțumite de acest sistem de mulgere, dat fiind că producția a crescut în ferma lui Raul Gușeilă.
Roboții pentru muls vacile au ajuns în România! Un fermier din Făgăraș apelează la tehnologie din cauza lipsei de forță de muncă

Pentru că au întâmpinat probleme în ceea ce privește forța de muncă, familia Guşeilă din Făgăraş, care deține sute de oi şi vaci, a luat decizia de a apela la roboţi de muls vacile. Această tehnologie a înlocuit peste jumătate din treaba per­sona­lu­lui care este din ce în ce mai greu de găsit. Investiţiile merg în conti­nua­re în această direcţie, pentru a re­du­ce la maximum dependenţa de capitalul uman.

Alte articole: Ministrul Finanțelor, despre cine suferă de pe urma prețurilor mari: „Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu”

„Deocamdată, ferma noastră se bazea­ză mai mult pe o agricultură convenţională. Folosim roboţi de muls, pentru că ştim că este o problemă mare cu forţa de muncă, mai ales în zootehnie. Roboţii de muls au salvat cam 50-60% din această problemă. Urmează să implementăm cât mai multe teh­nologii care să ne ajute în procesul de reducere a nevoii de personal“, a spus Raul Guşeilă, adminis­trator al Riagro Expe­rimental.

Vacile sunt mai fericite când sunt mulse de roboți

Compania Riagro Experimental, pe care o conduce, co­mer­cializează drone agricole, însă Raul Guşeilă a făcut referire la ferma părinţilor săi din Făgăraş, care cresc vaci şi oi, dar produc şi cereale. Acesta a explicat faptul că au cumpărat roboţi care să mulgă vacile – 150 la număr. Se pare că vacile sunt mai relaxate şi le-a crescut pro­ducţia de lapte. Acesta a menţionat anteri­or că au încercat să folosească roboţi şi pentru ovine, însă nu a funcţionat.

„În ferma noastră, lucrurile vor sta din ce în ce mai bine“, a precizat Guşeilă.

Acesta a observat că exită o tendință din ce în ce mai evidentă pentru digitalizare şi tehnologizare şi în alte ferme. Acesta a mai adăugat faptul că estimările de vânzări de drone pentru anul viitor sunt foarte bune, punând accentul pe faptul că dacă în 2021 a vândut o dronă, prog­no­za pentru anul viitor este de 100 – 150 de drone.

O dronă pentru aplicarea tratamen­telor pentru protecţia plantelor costă 20.000 de euro, dar include şi echipamentele şi consultanţa, iar în curând va fi înfiinţată o academie în care fermierii să înveţe cum să piloteze dronele.

„Digitalizarea fermelor e puţin spus indispensabilă în momentul de faţă. Sunt de părere că dacă ne unim şi gândim cu toţii în aceeaşi direcţie ne vom da seama că nu e ceva la care să ajungem cu greu (o fermă complet digitalizată – n. red.). Trebuie să facem mai mult decât zicem“, a menţionat Raul Guşeilă.

El crede că cel mai uşor de digitalizat sau tehnologizat este zootehnia, unde sunt foarte multe echipamente care eficientizea­ză şi optimizează procesele dintr-o fermă, apoi cultura mare – de cereale, unde procesele sunt mecanice şi repetitive şi se poate folosi mai uşor tehnologia, apoi plantaţiile pomicole sau viticole.

„Vin tineri din spate. Eu văd că unii tineri se îndreaptă spre agricultură. Într-adevăr, sunt mulţi care se îndreaptă spre alte domenii, dar cred că dacă îi direcţio­năm cum trebuie şi le arătăm activitatea dintr-un alt unghi, vom avea de câştigat“, consideră reprezentantul Riagro Experimental.

Citește și: Amenzi de 25.000 de euro pentru comercianții de carne din Piața Moldovei din Focșani .Produse expirate, desigilate și tinute în frigidere murdare!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult