- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România încasează peste 264 de milioane de euro pentru fondurile europene. Anunțul făcut de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

10 Mar, 18:01 • Lupu Alexandra
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a confirmat! România a încasat peste 264 milioane de euro pentru fondurile europene, la începutul lunii martie.
România încasează peste 264 de milioane de euro pentru fondurile europene. Anunțul făcut de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) aduce o veste bună pentru fondurile europene. La începutul lunii martie, România a încasat peste 264 milioane de euro de la Comisia Europeană, anunță agro-tv.ro. Suma menționată reflectă cheltuielile efectuate prin AFIR pentru perioada octombrie – decembrie 2022, în ceea ce privește Planul Național pentru Dezvoltare Rurală. Banca Națională a confirmat tranzacția uriașă.

România încasează peste 264 milioane de euro pentru fondurile europene

AFIR a anunțat că României i-au fost rambursate peste 264 milioane de euro de la Comisia Europeană. Primele informații arată că suma totală transferată reprezintă cheltuielile efectuate de AFIR, pentru programele de investiții finanțate prin Planul Național pentru Dezvoltarea Rurală (PNDR). De asemenea, au fost compensate inclusiv plățile aferente procedurilor delegate către Agenția de Plăți pentru Invervenție în Agricultură (APIA). Așadar, în total, statul român a încasat valoarea exactă de 264.043.355 euro pentru fondurile europene.

Te-ar putea interesa și: 730.000 de fermieri în prag de faliment! Petre Daea, criticat dur de Emil Dumitru „Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene”

România a încasat o sumă uriașă pentru fondurile europene
România a încasat o sumă uriașă pentru fondurile europene

Sursa citată menționează că banii care au fost rambursați către România sunt aferenți perioadei 16 octombrie – 31 decembrie 2022. Banca Națională a confirmat că plata a fost efectuată în data de 2 martie, reprezentând rambursările din FEADR, raportate la 248.417.217,60 de euro, respectiv, 15.626.138,79 din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene. Directorul general al AFIR a precizat că rambursarea sumelor menționate denotă corectitudinea cheltuielilor care au fost efectuate de statul român.

George Chiriță a adăugat că societatea deține toate sistemele de implementare în concordanță cu cerințele impuse la nivel european. Mai mult de atât, directul general a confirmat suma uriașă care a intrat în conturile statului român.

„Rambursarea cheltuielilor efectuate de către un stat membru certifică corectitudinea acestor cheltuieli şi mai ales faptul că AFIR are toate sistemele de implementare şi plată în deplină concordanţă cu cerinţele regulamentelor europene.

Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 7,8 miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltarea durabilă a mediului rural finanţate prin Agenţie”, precizează Chiriță.

Vezi și: Ești român tânăr și ai nevoie de fonduri europene? Iată cât de simplu poți primi bani de la Guvern