- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, la un pas de epidemie de gripă. Ce se întâmplă cu şcolile. Rafila: „Elevii răciţi vor fi trimişi acasă”

04 Jan, 15:00 • Andrei Alina
Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de gripă să crească, după ce în săptămâna de dinante de Crăciun au fost raportate peste 140.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii. Următoarea raportare va fi făcută joi. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat ce măsuri vor fi luate în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, inclusiv în şcoli.
România, la un pas de epidemie de gripă. Ce se întâmplă cu şcolile. Rafila: Elevii răciţi vor fi trimişi acasă

România este la un pas de epidemie de gripă. În ultimele săptămâni numărul infectărilor a crescut alarmant. Cei mai afectaţi sunt copiii şi persoanele vârstnice. În farmacii cu greu se mai găsesc medicamente antitermice, antiinflamatoare si antivirale.

Ministerul Sănătăţii a publicat marţi pe site-ul propriu lista medicamentelor pentru adulţi şi copii antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România. Lista poate fi accesată aici.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, vorbește despre dezastrul creat de sezonul gripal: „Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital”

 

Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România

„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

În contextul redeschiderii şcolilor de luni, 9 ianuarie, ministrul Sănătăţii a recomandat ca „orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”.

Alexandru Rafila a mai precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24.

 

Beatrice Mahler, despre creşterea numărului de cazuri de gripă: Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor după redeschiderea şcolilor

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că la unitatea medicală ajung mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii care au pneumonii, iar cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, formele de afectare fiind severe, mai ales la persoanele cu comorbidităţi.

Actualele cazuri de gripă şi infecţii respiratorii sunt mai complicate, întrucât „vin însoţite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”, a mai spus Beatrice Mahler pentru Agerpres.

„Cred că depinde de fiecare din noi. Cel puţin ce vedem în camerele de gardă acum, după ce o parte din sărbători s-au încheiat, a crescut numărul de pacienţi care se prezintă cu infecţii respiratorii, după Revelion s-a dublat. Ne aşteptăm să avem această creştere şi după ce încep şcolile. Aici depinde foarte mult de felul în care vom gestiona propria noastră sănătate, fiecare din noi. Dacă avem un copil bolnav sau unul din adulţii din casă este bolnav este bine ca acea persoană să nu ajungă în colectivitate, să stea acasă, să aibă grijă de sănătatea lui şi să nu transmită infecţia pe care o are, indiferent de ce virus este cel care produce infecţia”, a afirmat şi Beatrice Mahler.