- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia fac apel la UE să extindă restricţiile la importul de cereale din Ucraina

19 Jul, 21:29 • Cornel Ghimeșan
Miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an, a anunţat ministrul agriculturii, Florin Barbu. Restricțiile la importurile de cereale ucrainene impuse de aceste cinci țări vecine ale Ucrainei pentru a-și proteja agricultura urmează să expire în mod normal pe 15 septembrie.
România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia fac apel la UE să extindă restricţiile la importul de cereale din Ucraina

România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia fac apel la UE să extindă restricţiile la importul de cereale din Ucraina. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), tema principală a reuniunii a vizat situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate. Astfel, participanţii au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată şi susţinută în următorul Consiliu AgriFish.

Citeşte şi: Urmează o iarnă istorică. Acum s-a aflat cât vor plăti românii pentru facturile la gaz. Agenția Internațională pentru Energie: „Persistă incertitudini mari”

Poziţia comună este semnată de Kiril Vatev, ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria, Istvan Nagy, ministrul Agriculturii din Ungaria, Robert Telus, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia, Florin -Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Jozef Bires, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Slovaciei.

„Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene şi suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an”, a declarat Florin Barbu.

România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia fac apel la UE să extindă restricţiile la importul de cereale din Ucraina

La rândul său, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat, după o întâlnire cu omologii săi la Varșovia: „Am semnat o declarație comună a cinci țări – Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România – cu privire la prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în țările noastre până la la sfârșitul anului”, a declarat ministrul polonez al agriculturii Robert Telus miercuri după o întâlnire cu omologii săi la Varșovia.

Citeşte şi: Franța, pas radical pentru intrarea României în Schengen! Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer: „Suntem de părere că graniţele externe ale Uniunii Europene trec prin România”

Restricțiile la importurile de cereale ucrainene impuse de aceste cinci țări vecine ale Ucrainei pentru a-și proteja agricultura urmează să expire în mod normal pe 15 septembrie. Prin urmare, cele cinci țări solicită Uniunii Europene să le permită extinderea acestor restricții dincolo de această dată, în timp ce acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat în vara anului 2022  s-a încheiat luni după refuzul Rusiei de a-l reînnoi.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult