- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se mulțumește cu „Air Schengen”, în timp ce Bulgaria refuză aderarea parțială: „România este dispusă să joace singură șansa, adică să încerce o decuplare de țara vecină.”

13 Dec, 16:47 • Oprea Alina
Aderarea la Spațiul Schengen este, însă, un subiect ce caută rezolvare, iar România pare să accepte aderarea parțială, în timp ce statul bulgar refuză această oportunitate!
România se mulțumește cu „Air Schengen”, în timp ce Bulgaria refuză aderarea parțială: „România este dispusă să joace singură șansa, adică să încerce o decuplare de țara vecină.”

Aderarea la Spațiul Schengen a Bulgariei și a României pare că se tot prelungește, iar statul bulgar nu este de acord cu propunerea care a fost avansată de Austria. Aceasta presupune intrarea Bulgariei doar în spațiul aerian Schengen, în schimbul unor condiții suplimentare, care includ returnarea de migranți.

Kalin Stoianov, Ministrul de Externe bulgar, a trsnmis către omologii săi din Austria și din România că insistă pentru o aderare completă a țării sale la spațiul deliberă circulație.

Negocierile cu Viena pentru admiterea ambelor state continuă. Președintele Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, care va avea loc joi și vineri.

„Extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria nu depinde doar de Austria. Mai există un hop în Olanda, unde, la mijlocul acestei săptămâni, va fi un vot în Parlament privind poziția acestei țări față de Bulgaria. Olanda s-a opus, în decembrie anul trecut, prin veto, admiterii Bulgariei și rămâne de văzut dacă renunță la acel veto.

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

În cazul în care Parlamentul olandez rămâne ostil Bulgariei, România este dispusă să joace singură șansa, adică să încerce o decuplare de țara vecină și să rămână singură în acest parcurs pentru Schengen.

În momentul de față, se poartă discuții intense, atât la nivelul președintelui României, cât și la nivel de guvern, în încercarea de a obține o ședință extraordinară, până la sfârșitul anului, a Consiliului JAI – Justiție și Afaceri Interne, în care să se discute și să se decidă chiar și o intrare parțială, în Air Schengen, cu aeroporturile, începând din martie anul viitor.

Autoritățile de la București mai vor ca România să obțină un calendar și pentru aderarea cu granițele rutiere și cele fluviale până la sfârșitul anului, cel mai probabil în toamna lui 2024, sub președinția ungară a Uniunii Europene.

Finalul reuniunii Consiliului European, la care participă președintele României, va clarifica dacă sunt mai multe șanse pentru intrarea țării noastre în spațiul Schengen”, a comunicat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu, conform celor comunicate de Antena3.

Ai putea fi interesat și de: Rareș Bogdan, ferm pe tema Schengen: „Vrem integrarea deplină în 2024. Până acum am fost prietenoşi şi cetăţeni model europeni. Răbdarea are o limită”

Bulgaria refuză ceea ce România acceptă cu privire la Spațiul Schengen

România pare că se mulțumește doar cu intrarea în spațiul aerian Schengen și cu stabilirea unui calendar de aderare completă în decursul anului 2024, însă ministrul bulgar a respins, la Forumul Salzburg, varianta intrării parțiale a țării sale în Schengen, doar cu aeroporturile, și a insistat, în schimb, pentru o admitere integrală.

Stoianov a comunicat că extinderea Schengen cu Bulgaria și România va contribui la întărirea zonei fără frontiere a Uniunii Europene și va ameliora modul de funcționare a acesteia.

De asemenea, acesta a mai spus că Bulgaria contribuie deja la securitatea în spațiul Schengen „prin implementarea mai multor măsuri și a tuturor instrumentelor disponibile pentru un control ferm la frontiere și pentru cooperarea polițienească”, a relatat agenția bulgară BTA.

De asemenea, Guvernul de la Sofia a susținut inițiativele legislative recente ale Comisiei Europene vizând întărirea rolului Europol și armonizarea sancțiunilor menite să combată traficul cu ființe umane, a mai comunicat Ministerul de Interne din Bulgaria.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022.

România a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria.

Față de Bulgaria și-au exprimat opoziția atât Austria cât și Olanda.

Ai putea fi interesat și de: Crește posibilitatea ca România să intre în Spațiul Schengen! Ciolacu, Negrescu și Hurezeanu au convins Viena