- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai au forță de cumpărare! România a ajuns sub media UE cu zeci de procente

23 Mar, 17:58 • Constantin Cristina
Potrivit datelor oficiale Eurostat, România a ajuns sub media UE la capitolul cumpărare. Românii nu-și mai permit să achiziționeze, în comparație cu anii trecuți.
Românii nu mai au forță de cumpărare! România a ajuns sub media UE cu zeci de procente

România a scăzut cu mult sub nivelul UE la capitolul cumpărare, deoarece românii nu-și mai pot permite să achiziționeze ce puteau anii trecuți, motivul principal fiind inflația, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Eurostat: România a înregistrat cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană

Românii nu mai au forță de cumpărare

Cetățenii nu mai au forță din punct de vedere financiar, calculat din perspectiva PIB per capital, nivelul României a ajuns cu 23% sub media UE și a ajuns din urmă țările Ungaria și Portugalia, devansând alte țări, precum Bulgaria, Grecia, Croația și Letonia, arată datele publicate astăzi de Eurostat.

Puterea românilor de cumpărare a scăzut
Puterea românilor de cumpărare a scăzut

Bulgaria a înregistrat în anul 2022 cel mai mic procent de cumpărare care este cu 41% sub media UE, dar la polul opus se află Luxemburg și Irlanda, cu un PIB per capital cu 161% și 134% peste media UE.

PIB-ul diferențiază statele UE

Din punctul de vedere al PIB-ului per capital, între statele UE există diferențe majore. Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie). Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%). Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%. O altă diferență ar fi că între Luxemburg, Irlanda și Danemarca, care se situează la doar 36% peste media UE, arată datele Eurostat, potrivit Mediafax.

PIB – indicator folosit pentru a măsura activitatea economică

Alte articole: Raport Eurostat. România a înregistrat a patra creştere economică din UE în al patrulea trimestru din 2022