- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ocupă poziția a șaptea în Europa în ceea ce privește consumul de alcool, situându-se la același nivel cu bulgarii, polonezii și ungurii

19 Sep, 13:05 • cristian.barbu
Românii manifestă o pasiune considerabilă pentru consumul de alcool. Se situează în topul consumatorilor din Europa, apropiindu-se de nivelul bulgarilor, polonezilor și ungurilor, cu excepția cehilor, care consumă într-o măsură semnificativ mai mare.
Românii ocupă poziția a șaptea în Europa în ceea ce privește consumul de alcool, situându-se la același nivel cu bulgarii, polonezii și ungurii

Potrivit unui studiu realizat de Ziarul Financiar, românii preferă vinul, în timp ce polonezii optează mai des pentru băuturi spirtoase. Consumul mediu de alcool pur pentru un român se ridică la 11 litri, dintre care aproape jumătate provin din bere.

Din acest total, vinul contribuie cu 3,38 litri, iar băuturile spirtoase cu 2,25 litri. Astfel, România ocupă locul șapte în Europa, alături de Polonia, și se află în apropierea consumului din Bulgaria. Ungaria, la rândul său, recuperează teren în ceea ce privește consumul de băuturi spirtoase.

Citește și: Guvernul plănuieşte o nouă scumpire a carburanţilor. Tutunul, alcoolul şi băuturile cu mult zahăr vor fi şi ele afectate de noua măsură

Locul României în topul Europei privind consumul de alcool

Pe podiumul clasamentului se află Letonia, Cehia și Lituania, urmate de Austria și Franța

Aceste cifre se referă la consumul mediu pe cap de locuitor în rândul populației cu vârsta de peste 15 ani. Este vorba despre litri de alcool pur, ceea ce înseamnă că, luând în considerare concentrația de alcool din fiecare băutură, consumul este mult mai substanțial.

De exemplu, vinul are o concentrație alcoolică de 13-15%, ceea ce înseamnă că, pentru a atinge nivelul de consum specific licorilor lui Bacchus, valoarea trebuie multiplicată de șase-șapte ori.

O bere are o concentrație alcoolică medie de 4-5%. Calculând un consum de cinci litri de alcool pur din bere, rezultă că un român consumă în jur de 100 de litri pe an.

Vezi și: Românii, mari consumatori de hamburgeri şi cheeseburgeri de la McDonald’s. Încasările companiei au crescut, în primul semestru din 2023, cu 22% faţă de perioada similară a anului 2022