- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Domeniile în care sunt salarii în România lui 2023 ca în Occident. Expert HR: „Nivelul de trai la București l-a depășit pe cel de la Berlin”

05 Jun, 22:54 • Stefan Simion
Există și domenii în care se câștigă bine în România. Se oferă salarii comparabile chiar cu cele din vest. Atenție, nu este vorba doar despre IT și inginerie. 
Domeniile în care sunt salarii în România lui 2023 ca în Occident. Expert HR: „Nivelul de trai la București l-a depășit pe cel de la Berlin

În România, nu doar angajații din IT, inginerie, sănătate și justiție încasează venituri frumoase. Lefuri destul de bune, comparabile cu cele din statele vestice sunt și în construcții și menaj.

În IT, programatorii care cunosc mai multe limbaje de programare pot ajunge la 5.000-7.000 de euro pe lună. Un inginer cu experiență poate câștiga între 2.500 și 3.000 de euro lună de lună.

„Sunt chiar statistici oficiale venite de la Bruxelles care spun, de exemplu, că nivelul de trai din Bucureşti l-a depăşit pe cel din Berlin. Şi a depăşit nivelul de trai din multe alte oraşe. Inclusiv joburile astea cu calificare redusă. Bucătarii câştigă câteva mii de euro bune aici în România şi cam atât câştigă şi în străinătate”, susține George Butunoiu, specialist HR.

Din ce în ce mai mulți dintre meșteri/meseriași aleg calea vestului, dar nici în România nu o duc rău. La noi încasează minimum 1.500 de euro lună de lună, dacă muncesc full-time, într-un oraș mre.

De asemenea, în țara noastră, nici bonele nu o duc rău. Îngrijitoarele nu mai muncesc pentru mai puțin de 1.000 de euro pe lună.

Din nefericire, decalajele dintre salariați sunt enorme. 4 din 10 români primesc salariul minim pe economie, adică 1.800 de lei net / „în mână”.

Grevă în Educație, din cauza sărăciei. Profesorii, printre cei mai prost plătiți bugetari. Se cer salarii mai mari

Între timp, în România, continuă greva profesorilor. Mișcarea greviștilor din Educație primește din ce în ce mai multă susținere. Sindicatele din cercetare Gaudeamus și Hermes și-au anunțat sprijinul. De asemenea, mesaje de mobilizare au venit și din partea asociațiilor de părinți, ale elevilor, cât și din partea angajaților din Sănătate, care sunt pregătiți, de asemenea, să iasă în stradă. În plus, angajații din penitenciare au anunțat că vor ieși în stradă, pentru a cere majorări salariale.

Salariul unui debutant în România este de 2.400 de lei, iar un cadru didactic cu peste 20 de ani de experiență încasează puțin peste 4.500 de lei.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult