- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sărăcia face ravagii în România. Un român din cinci este afectat de acest fenomen. Care este cea mai vulnerabilă categorie de persoane

17 Nov, 14:51 • Cornel Ghimeșan
Sărăcia lovește crunt țara noastră. În 2022, un român din cinci a fost afectat de sărăcie, iar o categorie vulnerabilă era cea a tinerilor sub 24 de ani, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Sărăcia face ravagii în România. Un român din cinci este afectat de acest fenomen. Care este cea mai vulnerabilă categorie de persoane

Sărăcia face ravagii în România. Un român din cinci este afectat de acest fenomen. Potrivit INS, anul trecut, 21,2% din populația rezidentă trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent.

Citește și Culmea sărăciei la final de 2023. Spaniolii își fac plinul la mașini și cumpărăturile de bază de la vecina Portugalia

Sărăcia face ravagii în România. Un român din cinci este afectat de acest fenomen

De asemenea, aproape un sfert (24,3%) din populație a fost afectată de deprivare materială și socială severă, conform instituției.

În 2022, numărul persoanelor sărace a fost de 4,02 milioane, mai puține cu 278.000 față de anul precedent. Totodată, conform acelorași date, 597.000 de persoane de până la 65 de ani (4,2%) trăiau în gospodării cu intensitate foarte redusă a muncii.

”Rata sărăciei pe sexe (21,7% la persoanele de sex feminin și 20,8% la persoanele de sex masculin) evidenṭiază o tendință de descreștere a diferenței între femei și bărbaţi, de la 1,5 puncte procentuale în anul 2021, la 0,9 puncte procentuale în anul 2022.

Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a întâlnit în rândul persoanelor de 0-17 ani (27,0%) și a celor de 18-24 ani (26,5%)”, transmite INS.

Datele furnizate de INS arată că rata riscului de sărăcie sau excluziune social a fost de 34,4%, în anul 2022, corespunzătoare unui număr de 6,5 milioane persoane.

Față de anul 2021, se constată o descreștere a valorii indicatorului, cu 0,1 puncte procentuale, reprezentând o scădere de 61.000 de persoane, scrie antena3.cnn.

Adrian Negrescu: ”Este nivelul maxim de sărăcie pentru români”

Analistul financiar, Adrian Negrescu, a anunțat, în cadrul emisiunii D`Economic News, când ne putem aștepta la vești mai bune privind economia țării și a explicat ce înseamnă nivelul maxim de sărăcie.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce creşterea PIB-ului României nu este, neapărat, o veste bună, dar a lansat şi un avertisment cu privire la inflaţie.

Invitat în platoul emisiunii DC Business , analistul financiar Adrian Negrescu a creionat în culori sumbre tabloul evoluției economice a țării noastre, explicând, totodată, de ce viața românilor se va înrăutăți spre sfârșitul lunii decembrie, începutul anului 2024.

O duc românii mai bine acum după măsurile adoptate de Guvern? ”Cu siguranță nu și se vede acest lucru din modul în care se fac cumpărăturile din magazine. Adică oamenii cumpără din ce în ce mai puțin, pentru că prețurile sunt foarte mari. Singura veste bună legată de vânzările online este că toate sunt fiscalizate, iar din această perspectivă este un lucru pozitiv faptul că românii se îndreaptă tot mai mult spre zona aceasta de online”, a apreciat analistul Adrian Negrescu răspunzând la întrebările jurnalistului Alex Vlădescu.

Legat de evoluția Produsului Intern Brut, acest ”Produs Intern Brut foarte mare pe care îl avem”, expertul a subliniat că ”ne raportăm, iată, la Ungaria, văd că sunt niște planuri ambițioase, dar să nu uităm însă că această creștere economică, acest PIB este umflat de inflație, de creșterile de prețuri de anul trecut și din acest an, care sunt printre cele mai mari din regiune și care, bineînțeles, umflă rezultatul final dar, pe de altă parte, accentuează starea de sărăcie a economiei și de vulnerabilitate a populației”.

Solicitat să estimeze unde se află în România, având în vedere că noi dăm niște cifre, iar Eurostatul vine cu altele, afirmând că, în acest moment, țara noastră are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, după Ungaria, Adrian Negrescu a apreciat că, din păcate nu ne aflăm pe nici un platou.

Citește și Facturile la energie, o problemă! Mai mult de 20% din gospodăriile din România sunt sub pragul sărăciei după achitarea acestora!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult