- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în regulile privind arendarea terenurilor: Ce trebuie să ştie proprietarii şi arendaşii

19 Apr, 22:51 • Russo George
O nouă propunere legislativă a fost depusă la Senat, având ca obiectiv modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil în ceea ce privește regulile referitoare la arendarea terenurilor. Propunerea vizează anumite modificări esențiale care ar putea avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de terenuri și a arendașilor.
Schimbări majore în regulile privind arendarea terenurilor: Ce trebuie să ştie proprietarii şi arendaşii

Conform proiectului, se propune ca durata minimă a contractelor de arendare a terenurilor să fie de cel puțin şapte ani, în scopul asigurării unei previzibilități și stabilități în această materie. Această modificare ar urmări să ofere atât arendașilor, cât și arendatorilor, o perioadă adecvată pentru a realiza investiții și pentru a obține un randament corespunzător din acestea.

Argumentând necesitatea acestei schimbări, nota de fundamentare a proiectului subliniază importanța stabilității în contextul dezvoltării agriculturii, în special în ceea ce privește accesul la fonduri europene, contractarea de credite bancare și realizarea de investiții pe termen mediu și lung.

Printre alte modificări propuse se numără și clarificarea condițiilor în care se pot încheia contracte de schimb a terenurilor agricole, în scopul de a încuraja comasarea terenurilor pentru o mai mare eficiență economică și o producție sporită. De asemenea, se propune abrogarea unor prevederi care ar putea duce la subarendațiunea terenurilor agricole, potrivit DCBusiness.

Citeşte şi: S-a decis încetarea PNRR după anul 2026. Răsturnare de situație pentru economia europeană

Aceste schimbări propuse vin într-un context în care arendarea terenurilor agricole reprezintă o problemă importantă pentru mulți proprietari și arendași, iar modificările aduse legislației ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt încheiate și derulate contractele de arendare.

Este de așteptat ca această propunere să fie supusă dezbaterii în cadrul Senatului și să fie analizată în detaliu înainte de a fi adoptată sau respinsă, iar părțile interesate sunt îndemnate să urmărească evoluția acestui proiect și să-și exprime opinia în legătură cu modificările propuse.

Citeşte şi: Vești proaste pentru pensionari. Cine sunt românii care nu vor primi mai mulți bani după recalculare