- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendință. Companiile din România caută furnizori care să le asigure un preț fix sau determinabil, până la zece ani

18 Oct, 23:14 • Fundeanu Madalina
Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendință. Companiile românești sunt în căutare de noi furnizori.
Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendință. Companiile din România caută furnizori care să le asigure un preț fix sau determinabil, până la zece ani

Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendință, anunță Economedia.ro. Astfel, companiile românești sunt în căutare de noi furnizori capabili să le asigure un preț fix sau clar determinabil, pentru perioade de până la zece ani, potrivit Renovatio, jucător în domeniul energiei solare și al tehnologiei verzi, potrivit unui comunicat de presă.

Scumpirile uriașe ale energiei din ultimii ani

Compania semnalează că a semnat deja mai multe astfel de contracte multianuale, ce au o durată standard de 10 ani și prețuri fixe, cu peste 50 de clienți din zona corporate și a marilor antreprenori locali, iar procesul de negociere și semnare de noi contracte este în plină desfășurare.

„Beneficiile semnării unui astfel de contract multianual de achiziţie energie sunt evidente pentru companiile interesate. Aceste firme reuşesc să elimine volatilitatea preţurilor, au predictibilitate pe termen mediu sau lung şi, nu în ultimul rând, îşi reduc costurile administrative de recontractare anuală sau chiar mai frecventă, în anumite cazuri”, a declarat Doru Voicu, director de Strategie în cadrul Renovatio.

„Dacă am desena un profil al companiei care semnează un contract de acest fel, am spune că pentru aceasta, cheltuielile cu energia trebuie să aibă o pondere consistentă în structura de costuri. Apoi, peste acest lucru, se suprapune şi politica de ESG, iar, în ceea ce priveşte consumul lunar, cei mai mulţi dintre cei interesaţi au consumuri de peste 1.000 MWh”, a mai adăugat acesta.

energie verde
energie verde

Te-ar mai putea interesa și: Concedieri în masă la un gigant din industria auto. 2.500 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă

Toate cele peste 50 de contracte semnate sunt parțial sau total alocate unui producător de energie din surse regenerabile, aflat în portofoliul Renovatio, de regulă din solar sau eolian.

Potrivit ultimelor date publice, întocmite de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România, în septembrie 2023, prețul mediu de închidere a pieței a fost de 3,6 ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. Așadar, în septembrie 2023, pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare), energia a costat 512,07 lei/MWh, în condițiile în care în septembrie 2022 costa 1.854,94 lei/MWh. De asemenea, este important de menționat însă faptul că prețul mediu de închidere din septembrie este în creștere, trend care s-a inversat începând din luna iunie.

În iunie, prețul mediu era la nivelul de 422 lei/MW, în iulie, a urcat la 478 lei și apoi la 502 lei în august. În prima jumătate a acestui an, prețurile începuseră să scadă, după creșterile fără precedent din ultimii ani, conform sursei citate.

Vezi și: Mii de angajați pot avea această oportunitate! Iată ce condiții trebuie îndeplinite pentru a nu mai plăti impozitul!