- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se lansează Papertronics. Ce sunt electronicele care nu mai poluează mediul

15 Apr, 15:20 • Bumbeneci Diana
S-au inventat electronicele care nu mai poluează mediul. Ce sunt Papertronics!
Se lansează Papertronics. Ce sunt electronicele care nu mai poluează mediul

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) constituie o problemă majoră de mediu în prezent. Milioane de oameni utilizează diverse dispozitive electronice și electrice, iar odată ce acestea sunt scoase din uz, pot deveni o amenințare pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană, dacă nu sunt colectate și reciclate corect.

Se lansează Papertronics

Pentru a găsi o soluție la această problemă, cercetătorii au căutat de ani buni alternative ecologice la echipamentele electronice tradiționale. După ani de studiu și teste, o echipă de cercetători și ingineri de la Universitatea Binghamton a dezvoltat o tehnologie revoluționară cunoscută sub numele de papertronics. Această inovație combină electronica tradițională cu materialele biodegradabile, oferind numeroase avantaje pentru mediu și societate în ansamblu.

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, care se ocupă de colectarea și reciclarea DEEE-urilor, explică cum această nouă tehnologie ar putea să fie cheia pentru evitarea poluării excesive cu DEEE-uri pentru generațiile viitoare.

Vezi și: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români

Papertronics
Papertronics

„Papertronice sunt considerate electronicele viitorului deoarece sunt construite având la bază materiale prietenoase cu mediul înconjurător. Ele nu vor folosi baterii tradiționale, fabricate din metale și acizi caustici, ci baterii flexibile, realizate din hârtie, fluide, bacterii bune și polimeri.

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale papertronics este capacitatea de a se degrada în mod natural în timp, fără a lăsa în urmă reziduuri toxice sau dăunătoare pentru mediu. În plus, vor fi pliabile, durabile, cu costuri reduse de producție. În prezent, această tehnologie se află în stadiu de testare, însă, odată ce va fi implementată la scară largă, va reprezenta o reală soluție salvatoare a mediului înconjurător.

În prezent, echipamentele electrice și electronice, pe care le folosim cu toții, devin deșeuri periculoase când ies din uz pentru că, din păcate, doar o mică parte ajunge să fie reciclată. Până ajungem să ne bucurăm de viitoarele Papertronics, este important să știm cum să procedăm cu echipamentele pe care le folosim în prezent. Nu le aruncăm la gunoiul menajer, nici în mediul înconjurător, ci apelăm la colectori specializați care să le preia spre reciclare”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Pentru că au la bază materiale biodegradabile, cum ar fi hârtia, cartonul și alte compoziții organice, atunci când Papertronics vor ajunge la sfârșitul ciclului de viață, vor putea fi reciclate ușor sau, pur și simplu, lăsate să se degradeze în mod natural, fără a avea un impact negativ asupra ecosistemului.

Papertronics
Papertronics

Papertronics promovează și o abordare circulară în ceea ce privește utilizarea resurselor, deoarece înlocuiește materialele finite și neregenerabile cu opțiuni sustenabile și biodegradabile. Acest lucru contribuie la reducerea presiunii asupra resurselor naturale și la diminuarea amprentei de carbon asociate cu producția și reciclarea EEE-urilor tradiționale.

Ar fi o inovație extrem de importantă și reprezintă o soluție viabilă pentru a scădea volumul DEEE-urilor generate anual, în contextul în care anul 2023 s-a încheiat cu un record absolut la nivel mondial în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Omenirea a generat peste 61,3 de milioane de tone de astfel de deșeuri, o cantitate de 15 ori mai mare decât greutatea Palatului Parlamentului din București, care cântărește 4,1 milioane tone și este cea mai grea clădire din lume. Doar 18 % dintre aceste deșeuri au fost tratate și reciclate în mod corespunzător”, încheie Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai mare rată de creștere la nivel global, asta în timp ce procesul de reciclare nu ajunge nici măcar la o cincime din cantitatea totală generată.

Vezi și: Avertisment pentru românii care vor cumpăra carne de miel de Paște în 2024. Sunt vizați cei care caută prețuri mici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult