- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea alocațiilor pentru copii. Senatul a adoptat astăzi proiectul legislativ

13 Mar, 23:25 • Bumbeneci Diana
Propunerea de lege privind alocațiile de stat pentru copii este un drept începând cu prima zi de viaţă a copilului. Proiectul a fost adoptat oficial de membrii Senatului.
Se schimbă legea alocațiilor pentru copii. Senatul a adoptat astăzi proiectul legislativ

Senatul a adoptat, în cursul zilei de 13 martie, în calitate de prim for sesizat un proiect de lege al USR care prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii este stabilit începând cu prima zi de viaţă a copilului şi nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, așa cum a fost până acum. Iniţiativa legislativă urmează să fie votată de Camera Deputaţilor, aceasta din urmă fiind și for decizional.

Legea alocațiilor, modificată

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului la alocaţie de stat începând cu prima zi de viaţă a copilului.

Te mai poate interesa: Tichete de creșă mai mari, începând cu aprilie 2023. Părinții vor primi mai mulți bani

Alocații copii
Alocații copii

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege.

Iniţiatorii proiectului privind forma de ajutor a românilor, au mai transmis în expunerea de motive că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”. Așadar, copiii vor putea primi alocații încă din luna în care se nasc, nu din luna următoare.

Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, a mai transmis sursa citată anterior.

Ai mai putea citi: Avalanșă de ajutoare pentru români! Parlamentarii schimbă totul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult