- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Și deținuții primesc „salariu”. Venitul lunar pe care îl poate câștiga un român aflat în închisorile din România

16 Oct, 09:01 • Bumbeneci Diana
Românii privați de libertate primesc venituri lunare în închisoare. Iată câți bani primesc deținuții.
Și deținuții primesc „salariu”. Venitul lunar pe care îl poate câștiga un român aflat în închisorile din România

Venitul lunar pe care îl pot câștiga deținuții aflați în închisorile din România este unul destul de mare. Aproape un sfert dintre deținuții din închisorile de pe teritoriul țării noastre urmează cursuri de calificare și muncesc din spatele gratiilor, iar de 40% din banii câștigați se pot bucura cât încă sunt privați de libertate.

Conform unor calcule, un deținut câștigă 1.062 lei lună. Ce trebuie reținut însă este faptul că 60% din această sumă intră în conturile administrației penitenciarului.

Deținuții primesc 40% din salariul minim pe economie sau, după caz, din tariful negociat. În prezent, acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din România.

Pe lângă sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiază de zile câștig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, în vederea acordării eliberării condiționate.

Totodată, stăruința în muncă este unul dintre criteriile care este avut în vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor în regimul imediat inferior ca, grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum și în cazul acordarii dreptului la vizita intimă„, conform ANP.

Vezi și: Salariul din România plătit cu 1700 de euro pe lună, tichete de masă, asigurare medicală, prime de Crăciun şi abonament la sala de sport

deținuți
deținuți

Câți bani primesc deținuții

Persoanele private de libertate au parte de un program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe săptămână, cu două zile consecutive de repaus săptămânal. Remunerația medie s-a ridicat la 1.062 de lei lunar. Ei lucrează în domenii precum:

  • producție mobilier
  • lucrări în domeniul construcțiilor civile, rutiere și feroviare
  • lucrări în agricultură
  • servicii de coasere manuală a încălțămintei, ambalat confecții textile
  • producție ambalaje carton, mase plastice, producție de componente electronice și cabluri electrice
  • lucrări necalificate (recuperarea și reciclarea deșeurilor, lucrări de curățenie, manipulat materiale)
  • întreținere și amenajare spații verzi.

Vezi și: Ministrul Raluca Turcan vrea să mărească salariul pentru o categorie de români. „Angajaţii din domeniu vor fi stimulați să performeze”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult