- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șoferii care au permis categoria B vor putea conduce și motociclete! Iată care care sunt condițiile eligibile!

19 Dec, 14:48 • Oprea Alina
Parlamentul a votat o nouă lege, care a fost așteptată de foarte mulți tineri, în special! Aceștia vor putea conduce motociclete de până la 125 cmc, dacă au experiență pentru categoria B de cel puțin doi ani!
Șoferii care au permis categoria B vor putea conduce și motociclete! Iată care care sunt condițiile eligibile!

A fost votat, de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificare OUG nr. 195/2002 ce prevede că șoferii români cu permis categoria B pot conduce și unele motociclete.

Șoferii care dețin permisul categoria B vor avea posibilitatea de a conduce motociclete de cel mult 125 cmc. Acest lucru este valabil dacă au cel puțin doi ani experiență de conducere pentru categoria B și fac dovada că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore.

Ai putea fi interesat și de: RABLA PLUS 2024. Cea mai accesibilă mașină electrică, de la 15.700 de euro. TOP cinci mașini electrice la prețuri ieftine

Șoferii de categoria B vor putea conduce motociclete

Astfel, la articolul 241 alineatul (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după litera g), se introduce o nouă literă, lit.g1), cu următorul cuprins:

Permis categoria B
Permis categoria B

„g¹) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.”, potrivit stiripesurse.ro.

Preşedintele Iohannis a solicitat Parlamentului, pe  data de 7 iulie să fie reexaminată această lege pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.

În procedura de reexaminare a fost clarificat acest aspect semnalat de președinte.

Ai putea fi interesat și de: Ce pot cumpăra românii la marea licitație de Crăciun. Ceasuri și mașini de colecție, inclusiv o selecție Rolex și Patek Philippe, la prețuri fără concurență