- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Soluţie propusă pentru creşterea salariilor. Cartel Alfa cere ca o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor să fie plătite de angajatori

21 Oct, 18:49 • Russo George
Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, a susţinut vineri, în cadrul protestului organizat de sindicatul pe care îl conduce, că salariile nete ale tuturor angajaţilor ar putea creşte, dacă o parte dintre contribuţiile sociale ale angajaţilor ar fi asumate de angajatori.
Soluţie propusă pentru creşterea salariilor. Cartel Alfa cere ca o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor să fie plătite de angajatori

Denumit „Caravana Sărăciei”, protestul la care au luat parte şi membrii Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa a ajuns şi la poarta Palatului Cotroceni, unde oamenii au cerut majorări salariale şi demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care îl consideră principalul vinovat pentru actuala criză economică.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat doleanţele sindicaliştilor şi a oferit guvernanţilor chiar o soluţie pentru creşterea salariilor, fără ca exerciţiul bugetar să fie afectat.

„Din punctul meu de vedere şi al confederaţiei, ideal ar fi fost ca majorarea salariului să fie realizată prin transfer de taxe, adică îngheţarea valorii brute şi transferarea unei cote de taxe sociale de la angajat la angajator, ceea ce nu ar fi afectat profund angajatorii, dar, din punctul de vedere al lucrătorilor, pe toată verticala sistemului de salarizare, ar fi o creştere substanţială a valorii nete. Pentru că toţi lucrătorii pleacă acasă cu salariul net, nu cu salariul brut”, a spus preşedintele Cartel Alfa.

În opinia sa, creşterea salariului minim la 3.000 de lei va demotiva salariaţii să facă performanţă.

Citeşte şi: Virgil Popescu: ”La sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru montarea de panouri fotovoltaice”

„Se pare că decidenţii vor o creştere a salariului minim la 3.000 de lei, dar o creştere la 3.000 de lei nu înseamnă decât mărirea, de la 1,4 milioane de lucrători care sunt astăzi la salariul minim, probabil la aproape 3 milioane de lucrători care vor ajunge la salariul minim, adică vor înghiţi şi contractele care sunt în intervalul 2.550 – 3.000 de lei, ceea ce nu e benefic, pentru că demotivează într-o formă clară lucrătorii de a fi performanţi. Dacă toată lumea ia salariul minim, de ce să mai fiu calificat, de ce să-mi asum răspunderi, de ce să-mi risc viaţa de familie pentru interese de serviciu”, a arătat liderul sindical.

El a mai spus că lipsa de expertiză şi de experienţă în practică face ca decidenţii să ia decizii populiste şi nu decizii care ar rezolva problemele de fond.

Bogdan Hossu a dezvăluit şi care sunt următorii paşi pe care sindicaliştii îi vor face pentru a le fi îndeplinite cererile, afirmând că Guvernul are un răgaz de maximum două săptămâni.

„Vom aştepta încă două săptămâni şi, în funcţie de construcţia dialogului social, care n-a prea fost de-a lungul acestui an, vedem cum ne mişcăm mai departe. Să nu uităm că elementele pe care le cerem noi făceau obiectul dezbaterilor în Consiliul Tripartit pentru Dialog Social, în comisiile de dialog social al diferitelor ministere, ceea ce nu s-a întâmplat până la ora actuală. Dacă nu se întâmplă nimic, vom continua şi vom schimba formele de protest, întrucât înseamnă că există o incapacitate de decizie pe partea guvernamentală şi singura soluţie e schimbarea Guvernului”, a declarat Hossu, preşedinte al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre desecretizarea PNRR: „Sper să treacă prin Guvern memorandumul de desecretizare şi în momentul acela să aflăm şi noi”