- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj Sociopol. Preşedintele mai are doar 30% din încrederea românilor

20 Feb, 09:27 • Dobran Viorel
Încrederea românilor în "Preşedinţie" s-a prăbuşit. De la 70%, aceasta a ajuns la puţin peste 30%, conform ultimului sondaj Sociopol.
Sondaj Sociopol. Preşedintele mai are doar 30% din încrederea românilor

Sondaj Sociopol. Mitul „tătuţului” care are grijă de popor şi urmăreşte atent de pe Dealul Cotroceniului derapajele politicienilor şi doza de corupţie s-a prăbuşit. Conform ultimei cercetări sociologice, Klaus Iohannis a dus încrederea în această instituţie de forţă la jumătate. Doar puţin peste 30% dintre români mai au încredere în Preşedinte, cam tot atâţia cât, volens-nolens, au nevoie de un credit şi sunt nevoiţi să apeleze la comisioanele ascunse ale băncilor. Ce-i drept, preşedintele se uită în oglinda retrovizoare la Guvern, iar partidele politice şi Parlamentul însumate ajung la cota de încredere a Preşedintelui, conform Sociopol.

Sondaj Sociopol, grafic cu evoluţie încrederii în Preşedinţie:

Sondaj Sociopol

Sondajul Sociopol arată cifre alarmante, dar şi activitatea prezidenţială a fost pe alocuri de slabă calitate. la începutul anului, lăsâmnd la o parte scopul electoral al acţiunii, Klaus Iohannis era dat în urmărire la Poliţie pentru dispariţia din spaţiul public. Indiferent de scopul plângerii, un astfel de demers nu are cum să nu sape în conştiinţa colectivă şi să submineze încrederea.

Pe de altă parte, 2023 a confirmat principala activitate a preşedintelui din acest mandat, plimbările „în interes de serviciu”, Administraţia prezidenţiale motivând, într-un comunicat oficial, că preşedintele Klaus Iohannis nu are cum să-şi ia concediu de odihnă legal deoarce n-ar cine să-i semneze, ierarhic, cererea.

Sondaj SOCIOPOL – Încrederea românilor în NATO a scăzut odată cu declanşarea războiului din Ucraina

O analiză sumară pe site-ul prezidenţial arată cum Klaus Iohannis s-a distanţat de popor sistematic, imaginile cu acesta în mijlocul oamenilor lipsind cu desăvârşire, excepţie făcând marile sărbători naţionale, unde semnarea condicii era obligatorie.

Iohannis a cheltuit în 2023 peste 8 milioane de euro pe deplasări externe, aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei – peste 8 milioane de euro -, se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres. Bugetul Președinției României pe anul 2023 a fost de 120 de milioane de lei credite bugetare și alte 135 de milioane credite de angajament.

Cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei.

Klaus Iohannis a efectuat în acest an o serie de deplasări externe, respectiv în Azerbaidjan (2-3 februarie – vizită oficială şi participare la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze), Luxemburg (vizită oficială – 27 februarie), Polonia (22 februarie – reuniunea B9), Belgia (reuniuni ale Consiliului European – 9 februarie, 23-24 martie, 29-30 iunie, 26-27 octombrie, 14-15 decembrie, CELAC – 17-18 iulie, vizită oficială – 8 noiembrie, 13 decembrie – Summitul UE-Balcanii de Vest), Emiratele Arabe Unite (18-21 martie – vizită oficială şi 2-4 decembrie – COP28), Bulgaria (15 martie – vizită oficială), Japonia (6-8 martie – vizită oficială).

De asemenea, a fost în Singapore (10 martie – vizită de stat), Marea Britanie (5-6 mai – participare la ceremoniile dedicate încoronării Regelui Charles al III-a şi a Reginei Camilla), Islanda (16-17 mai – Summitul Consiliului Europei), Regatul Ţărilor de Jos (reuniune în format restrâns în pregătirea Summitului NATO), Slovacia (6 iunie – Summitul B9), Republica Moldova (Summitul Comunităţii Politice Europene), Lituania (11-12 iulie – Summitul NATO), Statele Unite (19-21 decembrie – Adunarea Generală a ONU), Ungaria (11 octombrie – vizită oficială), Portugalia (7-9 octombrie – vizită de stat), Spania (5 octombrie – Summitul Comunităţii Politice Europene şi reuniunea informală a Consiliului European).

Sondaj Sociopol: Românii au încredere mare în Pompieri, Armată şi Biserică şi mai puţin în politicieni

Sondaj Sociopol

Şeful statului a efectuat şi două turnee, unul în America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi unul în Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie).

De asemenea, în 2023, şeful statului a primit două premii – ‘Franz Werfel’ pentru Drepturile Omului şi Premiul Civic German, în Germania (3-4 iunie).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la începutul anului până pe 13 decembrie, preşedintele Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului 11 legi şi a înaintat Curţii Constituţionale 14 sesizări de neconstituţionalitate.

De asemenea, până la data de 13 decembrie au fost înregistrate 34 de cereri de graţiere. Şeful statului nu a aprobat cereri de graţiere nici în acest an.

Până la data de 14 decembrie au fost acordate 740 de decoraţii naţionale şi pe domenii de activitate, civile şi militare de pace (inclusiv cele care intră sub incidenţa Legii nr. 182/2002), dintre care 34 au fost acordate unor instituţii din domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, educaţiei sociale şi sportului. Au mai fost acordate 31 de decoraţii Drapelelor de luptă ale unităţilor militare.

Sociopol - 2024 01 - Încrederea în țări și instituții internaționale

Sondaj Sociopol. Încrederea prăbuşită în instituţia prezidenţială se reflectă şi politic, partidul preşedintelui fiind deppăşit de AUR în ultima cercetare Sociopol.

PSD – 29 %
AUR – 23 %
PNL – 17 %
USR PMP FD – 13 %
UDMR – 5 %
SOS România – 3 %
PER – 2 %
Pro România – 2 %
Independenți (*) – 2 %
PU-SL – 1 %
REPER – 1 %
AD – 1 %
ALDE – 0 %
PRS – 0 %
PNȚ-CD – 0 %.