- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sprijin financiar de la MADR pentru români. Se acordă 150 de milioane de euro. Dosarele se depun timp de 14 zile

02 Nov, 10:33 • Bumbeneci Diana
S-a dat startul pentru depunerea dosarelor în cadrul unui proiect marca MADR. Sunt în joc 150 de milioane de euro.
Sprijin financiar de la MADR pentru români. Se acordă 150 de milioane de euro. Dosarele se depun timp de 14 zile

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) confirmă publicarea pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR) unui nou proiect. Este vorba despre prezentarea condițiilor necesare pentru obținerea finanțării acordate prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Sprijin MADR pentru români

Potrivit anunțului făcut de MADR, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se desfășoară începând cu data de 9 noiembrie 2023, ora 08:00, până la data limită de 23 noiembrie, ora 23:59, se arată într-un comunicat al MADR remis, miercuri, redacției AgroTV.

Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăși 150 de milioane de euro în cadrul fiecărei sesiuni.

Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane de euro este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară).

Finanțare MADR
Finanțare MADR

Vezi și: Formulă de calcul la pensii. Tabelul cu vârsta standard de pensionare în funcție anul și luna în care te-ai născut

„Sursa finanțării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, se mai arată în comunicatul MADR.

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă și nu poate depăși 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.

Menționăm că pentru energie eoliană, finanțarea este de maxim 1.400.000 de euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 700.000 euro/MW capacități instalate mai mari de 1 MW. Totodată, pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 500.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW”, se precizează în comunicatul citat.

Conform anunțului reprezentanților MADR, schema de ajutor de stat bazată pe „procedură de ofertare concurențială se aplică pentru proiectele care vizează realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. De asemenea, prin schemă se urmărește realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate”.

Prezenta schemă se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fără capacitate de stocare integrate”, precizează reprezentanții MADR.

Poți citi: Pensionare mai devreme pentru o categorie de români. Cine va avea parte de beneficii în 2024, conform noii legi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult