- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sprijin record pentru români! Guvernul oferă până la 1 milion de euro! Iată cum îi poți obține

27 Jan, 12:31 • Bumbeneci Diana
Coaliția de guvernare, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării oferă sprijin pentru români. Fiecare în parte poate primi de la 300.000 la 1.000.000 de euro.
Sprijin record pentru români! Guvernul oferă până la 1 milion de euro! Iată cum îi poți obține

Vești bune pentru români! Prin noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 va fi implementată o nouă linie de finanțare specială pentru fermieri. MADR anunță intervenția DR-17, dedicată investițiilor în sectoarele hamei și/sau struguri de masă.

300.000 – 1 milion de euro pentru români

Prin noua formă de finanțare, Ministerul Agriculturii își propune ca obiectiv principal să stimuleze aceste sectoare de activitate, pentru că România are un deficit istoric în ceea ce privește producția de struguri de masă și hamei.

Beneficiarii eligibili sunt fermierii din România, cu excepția persoanelor fizice, cooperativele agricole și societățile cooperative care se ocupă de interesele membrilor fermieri, precum și grupurile și organizațiile realizate pe baza legislației naționale actuale, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării.

Ai mai putea citi: Sume fabuloase pentru tineri! Guvernul le oferă sute de mii de euro finanțare

Condiții de eligibilitate APIA

  • „Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
  • Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 4.000 euro SO pentru struguri de masă și 4105 euro SO pentru hamei;
  • Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției;
  • Viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnicoeconomice;
  • Investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare aplicabilă proiectului;
  • Încadrarea în zona de favorabilitate pentru cultura de hamei;
  • În cazul înființării și/sau replantării plantațiilor de struguri de masă sau hamei solicitantul trebuie să utilizeze doar material de plantare din categoria biologică certificat sau dintr-o categorie superioară;
  • Solicitantul trebuie să prezinte proiectul tehnic avizat de Institutul de profil;
  • În cazul proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare, minimum 50% din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative);”

În situația proiectelor care își propun doar achiziția de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă pe care o pot obține fermierii din fonduri europene este de 300.000 euro/proiect. Pentru românii care vor depune proiecte mai complexe, se poate ajunge până la 1.000.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului nu poate depăși 65% din costurile eligibile.

Ai mai putea citi: Cumpărăturile ajung în București la un nou record! Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult